Circa 180 de lucrări ale artiştilor plastici din 27 de state au fost expuse la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”, în cadrul Bienalei Internaţionale de Pictură, ediţia a IV-a. Directorul Muzeului Naţional de Artă, Tudor Zbârnea, curatorul bienalei, a declarat că juriul a fost strict în aprecierea lucrărilor, dar nu a impus limite prin tematică sau dimensiune. Astfel, lucrările expuse variază ca tehnică şi dimensiuni, unele dintre ele având şi câţiva metri, transmite IPN.
„Ajunsă la a IV-a ediţie, Bienala Internaţională de Pictură Chişinău 2015 îşi revendică tot mai sigur un loc de prestigiu pe scena culturală a spaţiului public internaţional al artelor vizuale. Expoziţia se impune în sistemul internaţional al picturii contemporane ca una dintre manifestările culturale de anvergură, reuşind să atragă un număr tot mai larg de artişti de valoare din străinătate, aceasta devenind un canal de comunicare internaţională”, a spus Tudor Zbârnea.
Ministrul culturii, Monica Babuc, a spus că ediţia din acest an a Bienalei, de altfel ca şi precedentele, se remarcă prin calitate, dar şi prin extinderea contextului cultural-artistic internaţional. Lucrările prezentate atrag un interes vizual distinct, datorită procedeelor artistice alese, a tendinţelor estetice actuale, precum şi a libertăţii în exprimare. Ministrul culturii a precizat că această manifestare expoziţională competitivă este o platformă de comunicare interculturală între artişti, fără de care evoluţia fenomenului plastic contemporan nu are perspective.
Marele premiu al bienalei din acest an a plecat la artistul plastic mongol Otgonbayar Ershuu pentru lucrarea „ Zgomot de copite”. Artistul a declarat că singura muzică ce se aude în stepa mongolă este zgomotul copitelor de cai, iar lucrarea sa vine să ilustreze acest cântec. Totodată acesta a spus că se află de două zile la Chişinău, dar a observat mai multe similitudini între Moldova şi Mongolia, cum ar fi „capitala prăfuită şi femeile frumoase”.
Premiul întâi a fost oferit artistului plastic din România Mihai Perca, iar premiul II a revenit moldovencei Irina Viscu, stabilită în SUA. Cu diplomă de excelenşă din partea Ministerului Culturii s-au ales artiştii plastici din Cehia, Lituania, România şi SUA. Trofeul Art Museum a fost acordat sculptorului Ioan Grecu şi pictoriţei din România Gabriela Culic. Acest premiu le va permite să organizeze o expoziţie personală la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.