Bibliotecile naţionale din Turcia şi Moldova vor coopera

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a semnat astăzi, 2 septembrie, un memorandum de înţelegere cu Biblioteca Naţională a Turciei pentru schimbul de cărţi importante pentru patrimoniul cultural al celor două state şi pentru promovarea unor proiecte comune, inclusiv de digitalizare a documentelor care ţin de moştenirea culturală. De asemenea, a fost încheiat şi un acord tehnic cu Ambasada Turciei, care reglementează schimbul de copii digitale între instituţii, transmite IPN.

Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, a spus că  memorandumul încheiat prevede mai multe direcţii de colaborare între cele două biblioteci. „O bibliotecă naţională înseamnă, în primul rând, memoria naţiunii, conservarea şi valorificarea moştenirii culturale scrise. Noi le-am oferit o copie digitală a Descrierii Moldovei, scoasă în timpul vieţii lui Dimitrie Cantemir la Leipzig, iar ei ne-au oferit o copie a operei muzicale digitale a lui Cantemir, care se păstrează la Istanbul”, a comunicat directorul.

Părţile vor colabora şi la organizarea unor activităţi culturale şi ştiinţifice. „La Salonul de Carte de anul acesta şi Turcia este participantă. Continuăm să digitalizăm documente ce ţin de moştenirea culturală dintre aceste două ţări. Ne vom implica în proiecte comune de cercetare integratoare. Acordul prevede o activitate pe o durată de 3 ani şi va fi reînnoit automat la finele proiectelor”, a mai spus Alexe Rău.

Zulfi Toman, directorul interimar al Bibliotecii Naţionale a Turciei, a spus că este o experienţă importantă pentru ambele biblioteci să dispună de mai multe surse de informare. „Acest memorandum este primul pas spre o colaborare de durată, care va încuraja schimbul de exemplare păstrate în biblioteci. Costurile de livrare vor fi rambursate de către partea expeditoare”, a subliniat Zulfi Toman. Turcia şi Moldova se angajează să dezvolte proiecte comune pentru furnizarea accesului gratuit şi reciproc la colecţii şi pentru împărtăşirea experienţelor în tehnologii de biblioteconomie.

Prezent la eveniment, ambasadorul Turciei, Mehmet Selim Kartal, a spus că este un început de colaborare culturală. „Avem o istorie comună şi Dimitrie Cantemir este simbolul unei bogăţii culturale pe care o are Moldova şi Turcia. Este un semn mare că am început de la creaţiile lui Dimitrie Cantemir”, a mai spus ambasadorul. Ambasada Turciei a ajutat Biblioteca Naţională a Moldovei să digitalizeze şi să transmită Bibliotecii Naţionale a Turciei „Descrierea Moldovei”, scrisă la Leipzig în 1771.

  • alexe rau despre memorandum.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.