Biblioteca Națională vernisează expoziția „Revelație”, semnată de Vasile Ciurari

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vernisează o expoziție de grafică a pictorului Vasile Ciurari. Artistul a declarat pentru IPN că în lucrările sale a expus toate gândurile personale, stările sufletești pe care le-a trăit pe parcursul a mai mulți ani. Fiecare lucrare conține o enigmă.


 

Pictorul combină în lucrările sale elemente de abstracție, suprarealism și simbolism. O perioadă îndelungată a lucrat doar în alb-negru. Sunt culori care predomină cromatica expoziției „Revelație”, vernisată la BNRM. În ultimii ani a adus și culoare în lucrările sale.



Una din lucrările prezentate are în imagine clădirea Primăriei municipiului Chișinău. Pictorul a surprins stema orașului, drapelul și notele muzicale din imnul Chișinăului. Tema muzicii este reflectată și în alte câteva lucrări. În „Sonorizare tainică” autorul a vrut să transmită că muzica este o artă specifică, angelică, toate sunetele provenind de la îngeri.

Directorul general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei, a menționat că prin domeniul artei persoana își poate manifesta bucuria, tristețea, trăirile – momente care pot fi îmbrățișate inclusiv prin grafica. Grafica este o parte a artei mai specială, nu fiecare reușește să aibă succese în acest domeniu, deoarece este mai mult liniară, solicită multă atenție din partea pictorului. Referindu-se la expoziție, directorul bibliotecii a menționat că este o grafică deosebită, nu atât de des întâlnită, care, dacă o privești îndepărtare, pare computerizată.

„În fiecare lucrare este foarte mult gând. Dacă, poate, ai senzația inițială parcă e ceva, dar nu prea înțelegi ce, atunci când mai arunci o privire, când mai meditezi asupra lucrării, o să vă regăsiți în multe din aceste lucrări ale autorului ˮ, a spus Gutiera Prodan, maestru în artă.

Expoziția cuprinde 25 de lucrări grafice care pot fi văzute până pe 14 aprilie, în blocul central al bibliotecii, sala de conferințe „Alexe Rău”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.