Biblioteca Națională a Republicii Moldova lansează „Calendarul Național-2021”, conceput ca un anuar enciclopedic. Lucrarea cuprinde note biobibliografice despre cele mai de seamă personalități din domeniile științei, culturii și artei din țară și de peste hotare. Publicația este destinată tuturor celor care se interesează de marele personalități și evenimente din istoria poporului român, precum și de marele figuri din întreaga lume, care au marcat prin opera și faptele lor destinul și activitatea timp de secole a popoarelor lumii, precizează un comunicat de presă al instituției, citat de IPN.
Calendarul are 535 de pagini și cuprinde peste 375 de articole despre personalități din țară și de peste hotare, precum și circa 2000 de informații generale despre evenimentele naționale și cele internaționale aniversare din anul 2021.
„Calendarul Național-2021 scoate în evidență nume de personalități originare din Republica Moldova, include nume de referință din cultura și civilizația universală, personalități cu o contribuție marcantă din domeniile științei, culturii și artei din țară: 90-a aniversare a scriitorul și publicistul Vladimir Beșleagă; 85 de ani de la nașterea istoricului Demir Dragnev; 80 de ani de la nașterea actriței de teatru și film Paulina Zavtoni; 80 ani de la nașterea actorului de teatru și cinema Vitalie Rusu; 70 de ani de la naștere a poetului și eseistului Ianoș Țurcanu; 70 de ani de la nașterea violonistului și dirijorului Gheorghe Bananiuc etc.”, precizează comunicatul Bibliotecii Naționale.
Publicați documentează sărbătorile tradiționale, naționale, zile internaționale (mondiale) comemorative, profesionale, dar și alte aniversări importante: 30 ani de la proclamarea independenței de stat a Republicii Moldova; 585 de ani de la prima atestare a orașului Chișinău; 75 de ani de la fondarea Universității de Stat din Moldova; 55 ani de la fondarea Orchestrei de Muzică Populară „Mugurel” etc.
Autorii Calendarului sunt: Valeria Matvei, Natalia-Maria Șveț, Maria Ciobanu, Elena Balinschi și Tatiana Luchian. Prima ediție a „Calendarului Național” a apărut în 2000. Anterior, Biblioteca Națională edita „Calendarul Bibliotecarului”.