Biblioteca Națională „Ion Creangă” a sărbătorit Anul Nou Chinezesc

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a sărbătorit, și în acest an,  Anul Nou Chinezesc, evenimentul devenind o tradiție. Într-o intervenție online, ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin, a remarcat că este o ediție specială, întrucât în acest an sărbătoarea a coincis cu festivitatea începerii Jocurilor Olimpice de Iarnă, la Beijing, transmite IPN.

Copiii din Republica Moldova care învață limba chineză reprezintă viitorul prieteniei chino-moldave, a remarcat Yan Wenbin. Noul an, conform calendarului chinezesc, este Anul Tigrului de Apă și diplomatul le-a urat copiilor să trăiască fericiți, asemeni puilor de tigru.

Eugenia Bejan, directoarea bibliotecii, a subliniat că tot mai mulți copii din Republica Moldova învață limba chineză, studiază istoria și cultura Chinei. Copiii și părinți interesați să descopere frumusețea acestei țări pot găsi la
Biblioteca Națională „Ion Creangă” o colecție de carte în limbă chineză.

La eveniment, copiii de la Grădinița-creșă nr.133 „Universul copiilor” din Chișinău au cântat în limba chineză, iar elevi ai Liceului „M. Berezovschi” din Chișinău au recitat poezii.

Radu Plămădeală, administrator la Centrul Chinez de la Chișinău, a petrecut în China 12 ani, a făcut master în relații internaționale, iar cei doi copii ai săi au frecventat grădinița și școala din această țară. Radu Plămădeală a povestit mai multe curiozități despre China. Bunăoară, toții elevii chinezi vin la școală în uniformă în stil sport. Zilnic, fac gimnastică la școală, wushu (arte marțiale) sau dans. Pauza mare durează o oră. Copiii învață 10 ore pe zi, fac suplimentar sport și matematică.  

În China există școli Kung-Fu, în care se pune accent sporit pe cultura fizică. Există atât școli publice, cât și private, iar în clasele din școlile publice sunt câte 50 de elevi. Elevii din școlile chineze învață multe pe de rost. Ei sunt educați în spiritul respectului deosebit pentru profesori. Meseria de pedagog este considerată una prestigioasă în China.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.