Bibliotecile din Republica Moldova trebuie să asigure accesul oamenilor la informație, iar bibliotecarii să ofere un mecanism eficient de acces la respectiva informație. Pe parcursul anului curent, urmează să fie dezvoltat un program de suport pentru bibliotecile publice și să fie elaborată o nouă viziune asupra bibliotecilor naționale. Subiectul a fost discutat în cadrul Simpozionului științific Anul Bibliologic, ediția a XXVII-a, cu genericul: ,,Bibliotecile în perspectiva dezvoltării durabile: dimensiuni biblioteconomice și umane”, desfășurat la Biblioteca Națională, transmite IPN.
Secretarul de stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol, a menționat că biblioteca secolului XXI trebuie să devină un spațiu atractiv pentru public, să-și sporească vizibilitatea și să adopte o atitudine practică, receptivă la nou și flexibilă. ,,Bibliotecile publice din Republica Moldova au devenit centre comunitare dinamice, care oferă utilizatorilor o varietate de servicii moderne și oportunități de implicare în activități interactive, prin asigurarea accesului la tehnologii performante și suport din partea bibliotecarilor instruiți. Ne bucură faptul că astăzi putem vorbi de peste 1300 de servicii moderne realizate de biblioteci, de peste 8 mln de dolari investiți în echipament, de 1070 de biblioteci renovate și 13 cluburi de robotică, ceea ce oferă comunităților o platformă îmbunătățită pentru dezvoltare și schimb de experiență”, a spus Andrei Chistol.
Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a spus că instituția este un centru biblioteconomic pentru întreg sistemul de biblioteci și în viitor mizează pe extinderea experienței pe care o are în relația și activitatea sa cu bibliotecile publice. Potrivit Elenei Pintilei, Centrul de statistică, dezvoltare și cercetare și Centrul de formare în biblioteconomie și științele informării, instituite în cadrul Bibliotecii Naționale, contribuie constant la implementarea de noi oferte pentru consumatorii bibliotecii. Directoarea susține că bibliotecile trebuie să acționeze în parteneriat, iar un exemplu de succes în acest sens este și Târgul partenerilor desfășurat în incinta Bibliotecii.
În cadrul Simpozionului s-a mai discutat despre promovarea și realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile 2030, consolidarea sistemului național de biblioteci, strategiile naționale și instituționale în domeniu, consolidarea relațiilor profesionale, reușitele și problemele privind activitatea în rețeaua biblioteconomică și comunicarea profesională între reprezentanții acesteia, implementarea serviciilor moderne în biblioteci ș.a.
Simpozionul a avut ca bază de referință Legea cu privire la biblioteci, adoptată de Parlament în iulie anul trecut. Legea vine să consolideze rolului bibliotecii în societatea modernă prin dezvoltarea acesteia ca un serviciu public de asigurare a accesului la lectură și de dezvoltare a interesului pentru informare, învățare, educație și cercetare, activități culturale, precum și prin sporirea capacităților de implicare a bibliotecii în transferul de cunoștințe și în formarea liberă a opiniilor.