Consolidarea malurilor râului Bâc prin betonare influențează negativ biodiversitatea din această regiune, a declarat Elena Culighin, președinta Centrului Național de Mediu, într-un interviu pentru Europa Liberă. Ecologiștii nu văd cu ochi buni nici scurgerea apelor de ploaie din oraș în râu, deoarece acestea „spală totul din calea lor, sunt o sursă suplimentară de poluare și afectează toate formele de viață din apa râului”, transmite IPN.
„Este o intervenție destul de agresivă. Se dorește să fie consolidate malurile, pentru ca ele să nu se surpe în caz de precipitații, dar acest lucru influențează negativ biodiversitatea din această regiune”, a spus Elena Culighin. Autoritățile municipale susțin că aceste intervenții sunt necesare pentru a preveni acumulările de nămol, pentru a asigura tranzitul apelor pluviale și pentru a opri inundațiile, îndeosebi pe porțiunea de pe strada Albișoara, în zona podului de lângă Circ, care este afectată periodic de ploile torențiale.
Elena Culighin a mai declarat pentru Europa Liberă că apa din Bâc nu poate fi folosită în niciun fel, întrucât de pe segmentul care traversează capitala și în aval este ,,de calitatea a cincea”, ceea ce înseamnă că este foarte poluată. Principala sursă de poluare o reprezintă scurgerea apelor reziduale în râu fără a fi epurate. În opinia sa, autoritățile centrale ar trebuie să revadă penalitățile prevăzute pentru aruncarea deșeurilor industriale în râu astfel încât mărimea lor să poată descuraja fenomenul.
Acum doi ani, albia râului Bâc a fost curățată de nămol pe o porțiune de 2 km, de la podul din strada Mihai Viteazul până la deversarea râulețului Țiganca în Bâc.