BERD vine cu propuneri de finanţare a proiectelor de alimentare cu apă

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare este dispusă să finanţeze mai multe proiecte de alimentare cu apă în zona de nord şi sud a ţării.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, citat de IPN, beneficiari ai proiectului de alimentare cu apă în nordul Moldovei vor fi şapte oraşe (Soroca, Bălţi, Floreşti, Drochia, Râşcani, Sângerei şi Teleneşti), care vor participa la crearea unei Asociaţii pentru dezvoltarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare. Obiectivul general al proiectului este modernizarea apeductului existent Soroca-Bălţi. În acest sens, BERD va acorda un credit de 10 milioane de euro, iar alte 10 milioane vor veni din partea BEI. O condiţie a finanţărilor este crearea unui operator regional care va gestiona sistemul, transmite IPN.

Pentru implementarea unui proiect de alimentare cu apă în regiunea de sud a ţării s-a examinat posibilitatea de construcţie a unui apeduct magistral Leova-Cimişlia-Basarabeasca-Ceadîr Lunga, care să aprovizioneze cu apă potabilă din râul Prut circa 100 mii locuitori. Ca urmare a examinării posibilităţii de investire în acest proiect, BERD a angajat Compania de consultanţă BDO pentru efectuarea unui studiu de pre-fezabilitate care a stabilit necesarul de investiţii de maximum 15 milioane de euro. Pentru realizarea acestei iniţiative de proiect, Ministerul Mediului intenţionează să iniţieze negocieri cu BERD şi alţi potenţiali donatori în vederea asigurării finanţării acestui apeduct.

Reprezentanţii BERD s-au arătat interesaţi şi de necesităţile de construcţie a staţiilor de epurare la fabricile de vin (36 fabrici), construcţia staţiilor de epurare în localităţile cu o populaţie de peste două mii locuitori, dar şi construcţia şi reconstrucţia digurilor de protecţie şi desecarea canalelor de desecare.

Din 1991, finanţările  BERD pentru Moldova au fost de 1,65 miliarde de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.