BERD va investi între 70 şi 120 mln euro în Republica Moldova în 2012
Planul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) prevede în 2012 pentru Republica Moldova un volum de investiţii între 70 şi 120 de milioane de euro, sumă care va acoperi 11 proiecte pentru diverse domenii de dezvoltare, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Economiei.
Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, a avut o întâlnire cu Julia Otto, director BERD pentru Moldova. În cadrul întrevederii a fost efectuată o trecere în revistă a proiectelor comune dintre BERD şi Republica Moldova, Julia Otto menţionând că anul 2011 a fost un an pozitiv, iar de curând a fost întărit şi Planul anual pentru 2012, cu investiţiile menţionate.
Valeriu Lazăr a accentuat că este binevenit faptul că s-a decis alocarea unor sume concrete pentru dezvoltarea infrastructurii drumurilor, dezvoltarea sectorul energetic şi aprovizionarea centralizată cu apă, proiecte de anvergură necesare pentru Republica Moldova.
Oficialii au punctat obiectivele preconizate pentru anul 2012 şi altele ce urmează a fi finalizate în 2013, precum reparaţia capitală a traseelor Chişinău – Ungheni, Hânceşti-Lăpuşna şi Comrat – Giurgiuleşti, cu alocări de 23 de milioane de euro în 2 tranşe.
În luna aprilie curent, în cadrul conducerii BERD se va examina decizia de a finanţa dezvoltarea complexă a sectorului energetic al Republicii Moldova, în ansamblu fiind estimate investiţii de 30 mln şi un grant de 8 mln euro. Printre proiectele în curs de pregătire este şi proiectul de apeduct Soroca – Bălţi, care va cuprinde aprovizionarea cu apă potabilă a 7 raioane din nordul ţării şi a cărui primă tranşă de 1,5 milioane de euro a fost deja aprobată pentru elaborarea proiectului de fezabilitate.
Totodată s-au discutat şi proiectele de eficienţă energetică, pentru care urmează să fie alocate 40 de milioane de euro. Prioritară este şi continuarea programului MoSEFF, care oferă credite companiilor prin intermediul băncilor-partenere pentru implementarea planurilor de eficienţă energetică.
De asemenea, va fi introdus un proiect nou – MoREFF pentru sectorul rezidenţial, prin care băncile partenere vor putea finanţa proiecte private mai mici, potenţial iniţiate de către asociaţii de locatari care doresc micşorarea consumului de energie. BERD şi-a exprimat interesul de a oferi suport Guvernului în instituirea Fondului pentru Eficienţă Energetică.
BERD şi-a manifestat disponibilitatea de a implementa şi un proiect de îmbunătăţire a infrastructurii căilor ferate din Republica Moldova. Acest proces va consta din reamenajarea şi reutilarea parcului de locomotive cu motoare performante şi mai econome, precum şi schimbarea parcului de vagoane pentru pasageri cu destinaţie internaţională. În ansamblu acest proiect ar necesita investiţii de circa 100 de milioane de euro.