BERD planifică să cumpere până la 50% din acţiunile Victoriabank

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este pregătită să-şi mărească participaţia la Victoriabank, cu scopul de a restabili guvernanţa corporativă a băncii şi de a asigura performanţa ei financiară, transmite IPN.

BERD anunţă că deţine 15,06% din acţiunile Victoriabank şi a primit aprobarea regulatorului de a-şi mări participaţia până la 50%. BERD însă nu a stabilit deocamdată mărimea exactă a pachetului de acţiuni pe care îl va achiziţiona, aceasta depinzând de evoluţiile de pe piaţă.

Potrivit BERD, măsurile întreprinse vin după ce activitatea consiliului de administraţie al Victoriabank a fost suspendată printr-o hotărâre judecătorească, fapt ce a creat o situaţie în care acţionarii nu pot exercita influenţa asupra managementului băncii.

Henry Russell, director al departamentului BERD pentru instituţii financiare din Moldova, Belarus, Ucraina şi Balcanii de Vest, a declarat că scopul este să se obţină o participaţie semnificativ mai mare la Victoriabank, care să permită restabilirea guvernanţei corporative la această bancă şi să se asigure ca activitatea ei să rămână independentă, profesionistă şi orientată spre succes comercial.

BERD a investit în acţiunile Victoriabank în 1995, alături de fondatorii băncii, pentru a sprijini o bancă privată, deţinută de oameni de afaceri locali, disciplinată din punct de vedere comercial şi cu înalte standarde de integritate şi guvernanţă corporativă. Acest scop a fost zădărnicit în 2006, atunci când controlul asupra consiliului de administraţie al Victoriabank a trecut către un grup de acţionari netransparenţi, inacceptabili pentru BERD şi alţi acţionari.

„Vom continua să lucrăm îndeaproape cu Guvernul şi autorităţile de reglementare din Moldova pentru a asigura ca doar investitorii transparenţi, respectabili şi demni de încredere să poată deţine acţiuni la Victoriabank şi în băncile din ţară la mod mai general. Sectorul bancar trebuie să servească economia ţării şi nu interesele unor grupuri netransparente”, a adăugat Henry Russell.

Anul trecut, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat măsuri pentru a reforma mediul de afaceri şi a promova buna guvernare, inclusiv în sectorul bancar. Conform unui memorandum de înţelegere semnat cu BERD, părţile au convenit să creeze un registru unic, transparent, al acţiunilor băncilor din Moldova. Acesta va permite investitorilor, creditorilor, mass-mediei şi publicului larg să acceseze informaţii cu privire la beneficiarii băncilor.

Regulamentul cu privire la deţinerea cotei substanţiale în capitalul băncii prevede că fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naţionale, nici un achizitor potenţial nu poate să dobândească o cotă substanţială în capitalul social al băncii sau să-şi majoreze cota substanţială astfel încât proporţia drepturilor sale de vot sau a cotei de participare în capitalul social să atingă ori să depaşească pragurile de 20%, 33% sau 50%. Orice achizitor potenţial trebuie să solicite permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naţionale înainte de depunerea mijloacelor băneşti ca plată pentru acţiuni şi până la efectuarea tranzacţiei de vânzare-cumpărare sau transmitere a acţiunilor şi până la efectuarea oricăror altor tranzacţii care vor conduce la deţinerea de către acesta a unei cote substanţiale. BERD a primit aprobarea BNM pentru procurarea acţiunilor Victoriabank.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.