Beneficiile apropierii de UE vizează şi raioanele de est ale Moldovei, Vlad Filat

Cetăţenii moldoveni din raioanele amplasate în stânga Nistrului vor beneficia atât de regimul liberalizat de vize cu UE, cât şi de liberul schimb de mărfuri. Chişinăul a negociat cu UE având în vedere Republica Moldova ca stat suveran integru, fără să-l împartă în partea dreaptă şi stângă a Nistrului. Despre aceasta a comunicat liderului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, care s-a expus în cadrul dezbaterii publice organizată de IPN la tema: „Câtă libertate în plus poate aduce cetăţenilor moldoveni libera circulaţie în Europa şi ce pot face ei cu ea?”.

„Negocierile care au fost duse au vizat Republica Moldova ca stat suveran, independent. Condiţiile sunt egale pentru toţi cetăţenii, cu actul de identitate respectiv vor putea călători toţi. Ne-am asumat o responsabilitate care urmează să asigure un management integrat la frontiere. Şi în ceea ce ţine de Acordul de Asociere, nu am separat Republica Moldova în două, am negociat incluzând şi raioanele din stânga Nistrului”, a menţionat politicianul.

Vlad Filat a subliniat că sunt condiţii care trebuie respectate şi de agenţii economici din stânga Nistrului pentru a beneficia de liberul schimb cu UE. „Precizez că din totalul exporturilor din stânga Nistrului, 50% merg în UE. Deci, exportul din stânga Nistrului este dependent de piaţa europeană. Declaraţiile de la Tirapsol contrare acestei realităţi sunt speculative. Ele nu urmăresc interesul cetăţenilor”, a subliniat liderul PLDM.

Politicianul a comunicat, că atunci când se negocia Acordul de Asociere cu UE, nu a fost uşor să fie convins Tiraspolul să trimită negociatori din partea sa, dar administraţia de acolo a acceptat să participe doar în calitatea de observatori.

Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE urmează să fie semnat până la sfârşitul lunii iunie. După ratificarea acestuia, piaţa europeană se deschide complet pentru produsele moldoveneşti, iar cea moldovenească treptat pentru cele europene.

Dezbaterea cu tema: „Câtă libertate în plus poate aduce cetăţenilor moldoveni libera circulaţie în Europa şi ce pot face ei cu ea?” este ediţia XXVIII din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE