Benderul, redeschis pentru turişti
După o pauză de 18 ani, recent a fost iniţiată colaborarea între agenţiile de turism de pe ambele maluri ale Nistrului, în vederea dezvoltării afacerilor în domeniu. Turiştii vor avea posibilitatea să descopere locuri noi, aşa ca obiectivele istorice din oraşul Bender (Tighina), în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”. În premieră se propune un program complex ce include elemente ale turismului comercial, istoric, ecologic şi rural, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al PNUD Moldova.
Dezvoltarea rutei turistice în Zona Ramsar „Nistrul de Jos” este una din activităţile proiectului „Consolidarea în comun a viitorului pentru zona recunoscută la nivel internaţional „Nistrul de Jos”. Lansarea oficială a rutei turistice a avut loc recent, fiind testată de 40 de reprezentanţi ai agenţiilor de turism din Chişinău.
Turiştii vor putea vizita Cetatea Bender, ramificarea râului Nistru la braţul Turunciuc (în Zona Ramsar), monumentul de arhitectură peisajeră din satul Cioburciu, complexul turistic „Muzeul vinului Butâlca” din satul Ternovca şi „Conacul bulgăresc” din satul Parcani. Acestora li se vor mai propune excursii la Mănăstirea Chiţcani, la Fabrica de Vin şi Coniac din Tiraspol „Kvint” etc.
Directorul agenţiei de turism „Atlantis” din Bender, unul din partenerii Societăţii Ecologice „Biotica”, Victor Culişov, spune că Zona Benderului are un potenţial turistic imens. Acum 20 de ani, oraşul primea zilnic 30-40 de grupuri de turişti din străinătate. Însă, după evenimentele din 1992, Benderul a fost închis pentru turişti şi practic de 18 ani nu a primit oaspeţi.
„Împreună cu Societatea Ecologică „Biotica” ne propunem să reînviem turismul în regiunea transnistreană, punând bazele unei colaborări de durată între firmele turistice din dreapta şi stânga Nistrului. Sperăm să atragem în regiunea transnistreană măcar 10% din turiştii care vin în Republica Moldova”, spune Victor Culişov.
Preşedintele Consiliului „Biotica”, Alexei Andreev, spune că în regiunea transnistreană, în special situl Nistrului de Jos, este de o frumuseţe unică. „Biotica” doreşte să intensifice relaţiile de colaborare între firmele de turism de pe ambele maluri ale Nistrului, contribuind astfel la dezvoltarea turismului. „Am dorit foarte mult să formăm un produs turistic autentic şi funcţional. Zona nu a fost explorată până acum, deşi are potenţial. Am testat ruta doar cu reprezentanţii agenţiilor de turism, sperând să punem bazele unor noi afaceri în acest domeniu”, a declarat Alexei Andreev.
Proiectul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” are ca scop abordarea necesităţilor comunităţilor din regiunea transnistreană prin sporirea accesului la serviciile economice şi sociale de bază, precum şi accesului la sursele de informare obiective şi diversificate. Proiectul este realizat de Societatea Ecologică „Biotica” în cadrul programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.