BEM a fost o groapă neagră unde s-au aruncat toate creditele neperformante, ex-premier
Ex-premierul Ion Sturza susţine că Banca de Economii a fost o groapă neagră unde s-au aruncat toate creditele neperformante din alte bănci şi în acest caz a fost influenţa factorului politic. Totuşi, ex-premierul consideră că banca are suficiente lichidităţi pentru a-şi îndeplini obligaţiile curente faţă de deponenţii săi, transmite Info-Prim Neo.
„Banca de Economii are lichidităţile necesare ca să-şi îndeplinească obligaţiunile faţă de deponenţi, faţă de clienţii băncii. Are o problemă de capital datorită unei politici, cum se vede frauduloasă din anii precedenţi, de creditare şi este bine cunoscut care sunt originile ei. Din păcate, Banca de Economii a fost o groapă neagră unde s-au aruncat toate creditele neperformante din alte bănci. A fost influenţa factorului politic şi nu aş blama doar guvernul actual”, a declarat Ion Sturza în cadrul emisiunii „În Profunzime” la Pro TV.
Ion Sturza a menţionat că va fi nevoie de o recapitalizare a băncii. „Nu e nimic straşnic dacă se vor aloca şi 800 de milioane de lei pentru recapitalizare. Este o investiţie – bani care nu se vor pierde dacă vor fi respectate nişte lucruri principiale. Conducerea băncii trebuie să fie independentă şi profesionistă”, a notat Ion Sturza.
În opinia sa, în mod normal ar fi trebuit anunţat un concurs internaţional pentru funcţia de preşedinte al băncii. „În consiliul de directori nu trebuie să fie „funcţionăraşi” de la ministere şi departamente şi nu trebuie să fie gelozie că nu au fost de la Ministerul Economiei sau de la Ministerul Finanţelor, habar nu au oamenii aceştia ce înseamnă instituţie financiară. Trebuie să fie directori independenţi, fie din ţară, fie din afară, cu un background”, a declarat Ion Sturza.
Ex-premierul a mai spus că ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţa, ar trebui să-şi dea demisia, în cazul în care nu poate redresa situaţia de la Banca de Economii. „Ministrul finanţelor ar trebui să se plimbe, să-şi dea demisia. El are responsabilitate directă de sectorul financiar. El trebuie să găsească şi soluţia, şi banii”, a menţionat Ion Sturza.
Situaţia din jurul singurei instituţii financiare controlate de stat s-a tensionat după publicarea unor rapoarte ce arată că banca a înregistrat în 2012 pierderi de 313 milioane de lei. Potrivit aceloraşi date, la finele anului trecut activele lichide ale BEM erau mai mari de 3,3 miliarde de lei, în creştere cu un miliard faţă de 2011.