Banca Europeană de Investiții, banca Uniunii Europene, planifică să acorde în 2023 Republicii Moldova împrumuturi, în combinație cu suport în formă de granturi și asistență tehnică, în valoare de 150-170 de milioane de euro. Finanțarea presupune acoperirea unei game largi de proiecte care se concentrează pe eficiența energetică și atenuarea schimbărilor climatice, precum și pe sectoarele sănătății și digitalizării. De asemenea, este vorba și despre investiții în sectorul agroalimentar, transmite IPN.
Vicepreședintele BEI, Teresa Czerwińska, a participat la cea de-a treia conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova la Paris. Au fost anunțate noi investiții pentru anul 2023 orientate către sectoarele-cheie ale economiei moldovenești, inclusiv investiții în proiecte de transport, energie și sănătate în întreaga țară. Aceste investiții vor ajuta Moldova să atenueze efectele economice și sociale ale invaziei Rusiei în Ucraina și să sprijine aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.
Teresa Czerwińska, care este responsabilă de operațiunile în Moldova, a declarat că BEI va continua să contribuie la o Moldovă puternică din punct de vedere economic, independentă din punct de vedere energetic și ecologică. „Până acum am făcut acest lucru investind 280 de milioane de euro și mobilizând alte 16 milioane de euro în formă de granturi pentru proiecte din sectorul public și privat, doar în 2022. Anul viitor, prioritatea noastră va ține de investițiile în sectoarele de energie și transport, care vor ajuta Moldova să obțină independență energetică și să continue parcursul de integrare în Uniunea Europeană”, a notat vicepreședinta BEI. De asemenea, Banca Europeană de Investiții va sprijini proiecte în domeniul asistenței medicale care să asigure accesul la servicii de înaltă calitate.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat că UE se bucură să unească eforturile cu BEI pentru a oferi sprijin Republicii Moldova în situația curentă de criză energetică. „Până în prezent, UE a oferit fonduri nerambursabile de 64 de milioane euro pentru inițiativele comune UE-BEI. Pentru perioada viitoare, UE a anunțat deja sprijin de 250 de milioane de euro, dintre care 50 de milioane de euro vor fi asistență bugetară pentru depășirea perioadei de iarnă. În plus, Uniunea Europeană se angajează să sprijine Moldova în conectarea infrastructurii de transport la TEN-T. În perioada imediată, UE va oferi un grant de 20 de milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate, va facilita participarea Republicii Moldova la Tratatul privind Comunitatea Transporturilor și va ajuta țara să își dezvolte strategia națională de mobilitate”, a spus oficialul.
BEI a anunțat planuri de a oferi aproximativ 30 de milioane de euro unui operator de sistem de distribuție a energiei electrice privat din Moldova pentru a finanța modernizarea, digitalizarea și extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice care acoperă partea centrală și de sud a țării, inclusiv capital. În plus, un grant UE pentru investiții în valoare de 12,4 milioane euro, semnat în 2022, va ajuta țara să implementeze un proiect BEI de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor publice, inclusiv a spitalelor, școlilor, grădinițelor și altor instituții publice din Moldova.
BEI este activă în Republica Moldova din 2007. Până în prezent, a investit peste un miliard de euro în 26 de proiecte din toată țara, sprijinind prioritățile politicii UE, inclusiv proiecte în domeniul transportului, energiei, întreprinderilor mici și mijlocii, agriculturii, infrastructurii municipale (deșeuri solide, apă și canalizare) și sectoarele de servicii ale economiei moldovenești.