Bebeluş în stare gravă după ce a ingerat detergent

Un bebeluş de 7 luni din Făleşti, intoxicat grav cu conţinutul unei capsule de detergent gel, a fost internat, aseară, de urgenţă la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău. Potrivit Natalia Stipan, medic reanimatolog-anestiziolog din Secţia reanimare pediatrică şi toxicologie, copilul a fost internat cu insuficienţă respiratorie şi pneumonie toxică, care este o complicaţie a intoxicaţiilor cu detergenţi.

Mama a povestit medicilor că totul s-a întâmplat într-o clipă, când s-a dus să aducă rufele la maşina de spălat. Copilul a primit capsula de la fratele său mai mare, pe care acesta a luat-o dintr-un recipient aflat alături de maşina de spălat.

Bebeluşul a primit asistenţă medicală de urgenţă la Spitalul municipal Bălţi, fiind transportat pentru asistenţă specializată la Chişinău. În prezent, starea copilului se menţine gravă, dar este stabilă şi cu o uşoară dinamică pozitivă.

În 2014, circa 80 de copiii până în 5 ani au ajuns la spital cu intoxicaţii grave, iar tendinţa în acest an este în creştere. Dacă în 2014, intoxicaţiile constituiau 3,3% din numărul total de adresări de urgenţă, în primul trimestru al anului 2015 acestea reprezintă 4,1%. Specialiştii le cer adulţilor ca insecticidele, detergenţii, combustibilul, vopselile, acetona, oţetul şi alte substanţe nocive să fie dosite în dulapuri, amplasate cât mai sus sau, şi mai bine, încuiate, ca să nu poată fi găsite de copii. Copilul mic e foarte curios şi vrea totul să guste, iar aceste caracteristici de vârstă cresc vulnerabilitatea lui în faţa pericolelor casnice, în situaţia când e lăsat fără supraveghere.

La fel, adulţii sunt îndemnaţi să apeleze la ajutorul medical imediat ce au o bănuială că micuţul a ingerat ceva, să nu aştepte apariţia primelor simptome. În cazul intoxicaţiilor la copii de vârstă fragedă, aceştia vor fi urgent transportaţi la spital. În alte cazuri, poate fi consultat în prealabil specialistul de la Serviciul TOXAPEL – 022.555.220. Acest serviciu acordă asistenţă medicală telefonică părinţilor şi cadrelor medicale privind primul ajutor în cazul intoxicaţiilor la copii.

De 6 ani proiectul REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova), în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, atenţionează părinţii despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”.

  • natalia stipan despre starea copilasului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.