BCS va cere audierea Guvernului în Parlament pe subiectul râului Nistru

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vor cere, la prima ședință ordinară a Parlamentului din toamnă, audierea Guvernului, implicit a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), „în vederea examinării poziției lor și politicii promovate în raport cu Râul Nistru”. Deputații se declară nemulțumiți de construcția turbinelor pe râul Nistru de către partea ucraineană, transmite IPN.

Deputata BCS Elena Bodnarenco, președinta Comisiei mediu și dezvoltare regională, a remarcat la un briefing de presă că strategia energetică a Ucrainei până în 2030 prevede dezvoltarea hidroenergiei în Ucraina, inclusiv construcția a șase hidrocentrale pe cursul superior al râului Nistru. Potrivit parlamentarei, funcționarea nodului hidroenergetic nistrean existent deja a demonstrat un impact social și de mediu asupra cursului inferior al râului Nistru. „Construcția acestor noi hidrocentrale va însemna o pierdere semnificativă a scurgerii, degradarea ecosistemelor, epuizarea faunei și florei, în special a păsărilor și a speciilor de pești, a zonelor umede, iar pentru populație – pierderea serviciului ecosistemice pe care le oferă astăzi râul”, a spus Elena Bodnarenco.

Deputata a subliniat că, potrivit estimărilor experților, doar în urma conectării a 2 generatoare la Centrala de acumulare, volumul anual al Nistrului a scăzut de la 10 km cubi la 7 km cubi. În ultimele decenii starea ecologică a râului Nistru s-a deteriorat semnificativ, lucru asociat cu dezvoltarea hidroenergeticii, inclusiv în regiunea Novodnestrovsk. Astfel, au fost observate fluctuații esențiale ale nivelului apei. Principalele consecințe țin de scăderea capacității de auto-epurare a apei râului Nistru, modificările hidromorfologice sau creșterea intensivă a vegetației acvatice și pierderea biodiversității.

Deputatul BCS Vlad Batrîncea a declarat că pe agenda bilaterală a negocierilor dintre liderii Ucrainei și Moldovei situația cu privire la râul Nistrul trebuie să fie cel mai important subiect de discuție. Această arteră este în pericol și are o mare importanță nu numai pentru securitatea socio-economică, ci și pentru securitatea națională. „Nu înțelegem de ce autoritățile tac și se prefac că nu există această problemă, așa cum Ucraina consolidează sectorul lor Hidroenergetic. Mai mult, acesta a fost deja inclus în strategia națională, aprobat de către Rada Ucraineană și Guvernul de la Kiev”, a remarcat Vlad Batrîncea.

Deputatul a mai spus că Moldova trebuie să facă tot posibilul să-i facă pe partenerii ucraineni să renunțe la intențiile lor legate de construcția celor șase hidrocentrale pe cursul superior al râului Nistru.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.