Cea de-a doua ediție a Bazarului Diplomatic va fi organizată în perioada 8-10 decembrie în Sala de Marmură a Universității Libere din Bruxelles, sub patronajul comun al Ambasadelor Republicii Moldova și României în Regatul Belgiei. Aici vizitatorii vor putea descoperi turismul identitar, jurnalismul curat și corect, pictură inițiatică, literatura contemporană, rafinate produse artizanale, designeri de modă care îmbină tradiționalul cu neo-tradiționalul, transmite IPN.
Potrivit organizatorilor, în ansamblul vieții culturale bruxelleze, evenimentul inspirat de conceptul „Slow Movement” a cucerit prin tumultul cultural, prin rafinamentul creator al artizanilor, dar mai ales prin atmosfera vibrantă care transpune vizitatorul într-o lume de frumos și tradiții.
Evenimentul are și o puternică latură educațională, sens în care va găzdui ateliere de lucru dedicate unor aspecte esențiale ale conceptului „Slow Movement”, precum Slow Tourism&Slow Food, Slow Journalism, Slow Manufacturing, Slow Fashion, Slow Reading, Slow Art și Slow Savours.
Invitatul special al acestei ediții este Via Transilvanica – DrumulCareUneste – votat de peste 27 de mii de cetățeni drept cel mai bun proiect de patrimoniu în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiilor Europa Nostra 2023.
„Președintele și directorul executiv al Tasuleasa Social, Alin Useriu și Anna Szekely ne vor călăuzii pașii pe această minunată cale ce sparge barierele dintre generații și culturi, înlesnește o drumeție a bucuriei, a vindecării sufletești și a meditației, dezvăluie oamenilor drumului ospitalitatea românească proverbială, facilitând astfel accesul călătorilor la comunitățile și poveștile lor de o valoare neprețuită”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.
La fiecare ediție a Bazarului Diplomatic este omagiată o personalitate de excepție, o figură emblematică, marcantă pentru știința și cultura europeană și universală. După succesul primei ediții, când a fost celebrată moștenirea lui Petrache Poenaru, Bazarul Diplomatic propune poveștile excepționale ale jurnalistelor Angela Brașoveanu, Doina Pânzari, Anda Vahnovan, precum și a etnografei Varvara Buzilă.
Inaugurarea oficială va avea loc în sala de marmură a universității libere din Bruxelles, vineri, 8 decembrie, începând cu orele 13.00, în prezența ambasadorilor României și Republicii Moldova în Regatul Belgia.