Batrîncea în Parlament: Nu trebuie să operăm cu semi-adevăruri în dosarul fraudei bancare

Deputatul fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, spune că, dacă se dorește să se facă lumină în dosarul fraudei bancare, nu trebuie de operat cu semi-adevăruri, ci adevărul trebuie spus complet, chiar dacă doare. Potrivit lui, justiția nu trebuie să fie orientată politic și nu trebuie să aibă frică să numească politicienii vizați, indiferent că ei sunt de stânga sau de dreapta. Declarațiile au fost făcute în plenul Parlamentului, la ședința la care urmau să aibă loc audieri parlamentare privind progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, transmite IPN.

„Din anul 2014, noi am fost cei care am protestat și la Banca Națională, și la Procuratură și în anul 2014, noi, socialiștii, am fost învinuiți că încercăm să destabilizăm situația înainte de campania electorală, însă pe urmă, toată societatea a aflat despre ceea ce s-a produs în sectorul bancar. Având alegerile parlamentare în 2014, guvernarea de atunci a decis cumva să țină sub paravanul tăcerii acest furt bancar. Au trecut șapte ani și, evident, nu putem fi satisfăcuți și criticăm procesul de recuperare a banilor furați”, a notat deputatul.

Vlad Batrîncea a menționat că se caută un țap ispășitor, dar frauda bancară a fost posibilă datorită implicării politicului, datorită modificării legislației, în special a celei cu privire la BNM. „Acest furt a fost bine planificat de Guvern și unii actori politici din Parlament. Unii lideri politici chiar au promovat aceste lucruri și nu doar la nivel de inițiative legislative, dar și la nivel de implicare. Evident că regulatorul național autonom, independent, care este Banca Națională, tot a fost implicată în acel furt. A permis scoaterea din țară a sumelor enorme”, a spus deputatul.

Potrivit lui, cei di BCS nu pot fi mulțumiți de informația prezentată cu privire la recuperarea banilor sustrași. Or, banii au fost recuperați exclusiv din vinderea activelor băncilor. Acesta a mai spus că nu critică raportul sau autorii, dar asupra proiectului de hotărâre elaborat de Comisia juridică, numiri și imunități, în baza informației remise de Procuratura Generală, trebuie de lucrat, pentru că nu se evidențiază o abordare concretă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.