Bătrâni săraci şi singuratici şi-au găsit adăpost în centre sociale

Circa 140 de bătrâni sunt cazaţi în cele 10 centre sociale deschise pe teritoriul ţării în cadrul proiectului „Pentru părinţii noştri”. Proiectul a fost lansat la începutul anului 2008 de către Asociaţia obştească „Concordia”.

Solicitată de IPN, managerul pe relaţii publice, marketing şi fundraising  „Concordia”, Ana Bordos-Boldişor, a menţionat că în fiecare din aceste centre sunt cazaţi între 12-16 bătrâni care au o situaţie socială vulnerabilă sau sunt singuri. Beneficiarii sunt selectaţi de comun cu autorităţile locale. În afară de aceste centre, asociaţia mai are 28 de cantine sociale şi filiale ale centrelor, astfel fiind prezentă în 59 de localităţi din ţară.

„Bătrânii cazaţi în centrele sociale primesc hrană de 3 ori pe zi şi sunt antrenaţi în diferite activităţi de meşteşugărit specifice zonei din care vin. Pe lângă aceşti bătrâni, centrul este vizitat şi de alţi bătrâni din localitate, care beneficiază de prânz gratuit în fiecare zi. Numărul total al acestor persoane este de la 50 la 100 în fiecare centru din localitate”, a menţionat Ana Bordos-Boldişor. Bătrânilor care nu se pot deplasa zilnic li se duce prânzul acasă. De asemenea, bătrânii îşi pot lăsa la corpul sanitar hainele pentru a fi spălate şi tot acolo pot face duş cald.

Proiectul nu are o perioadă determinată. Este finanţat în totalitate de către donatori din Austria, iar actualmente cuprinde o echipă de 400 de angajaţi.  

Proiectul a fost selectat printre finaliştii premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2013. Premiul este acordat o dată la 2 ani pentru proiectele de integrare socială din 13 ţări europene.  Pentru ediţia 2013 s-au înscris 1988 de proiecte.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.