Mărturii ale victimelor deportărilor staliniste din Basarabia au fost prezentate într-o expoziție mobilă cu genericul: „Basarabenii în Gulag”. Două vagoane de tren au fost aduse astăzi în Piața Marii Adunări Naționale, identice cu cele folosite de sovietici pentru deportări, transmite IPN.
Expoziția „Basarabenii în Gulag”, organizată de Guvern, propune publicului imagini vechi și autentice care ilustrează soarta unor oameni deportați, oferite de Arhiva Națională. Un vagon găzduiește o expoziție tematică cu piese de la Muzeul Național de Istorie și cărți tematice de la Biblioteca Națională. În alt vagon, va fi proiectat filmul documentar „Siberia din Oaseˮ, zilnic la 18.00 și 20.00.
Sergiu Prodan, ministru al culturii, a menționat la inaugurarea expoziției că asemenea vagoane trebuie să fie aduse nu doar în fața Guvernului, dar în fiecare localitate din Moldova, pentru că în spatele acestor imagini sunt oameni reali, familii care au fost ridicate și deportate. „Eu consider că un an este un termen suficient ca să ne luăm angajamentul, Ministerul Culturii, cu susținerea Parlamentului, Guvernului, prin efortul care să-l depună Muzeul Național de Istorie, să asigurăm suportul pentru fiecare muzeul din fiecare localitate, dar unde nu există să înființăm cel puțin o cameră a memoriei și fiecare localitate din Republica Moldova să aibă această pagină la dispoziția sa. Atât informația din Cartea Memoriei, cât și documentele accesibile din Arhiva Naționalăˮ, a spus ministrul.
Expoziția „Basarabenii în Gulag” poate fi vizitată în perioada 6 – 9 iulie, până la ora 21.00.
Pe 6 iulie, dată la care s-a produs cel mai mare val al deportărilor staliniste, este marcată Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de țărani basarabeni, pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forțată, iar averile lor au fost confiscate. Între anii 1941 și 1951, au fost trei valuri de deportări, iar istoricii apreciază că numărul total al deportaților basarabeni ar fi între 80 și 120 de mii.