Baruri şi discoteci în loc de cinematografe
În majoritatea clădirilor în care pe vremuri au fost cinematografe astăzi sunt discoteci, magazine, săli de biliard, baruri şi altele. Solicitată de Info-Prim Neo, Natalia Matveevici, directorul companiei „Moldcinema”, a declarat că starea cinematografelor din ţară este deplorabilă. Multe au fost scoase la privatizare cu condiţia ca investitorii să construiască săli de cinema, însă foarte mulţi dintre ei nu au respectat această condiţie.
În proprietatea „Moldcinema” sunt 8 cinematografe, comparativ cu anii 90 când erau peste 50 la număr. O parte din aceste cinematografe deja îşi aşteaptă noii stăpâni, iar altele îşi dau spaţiile în chirie.
Natalia Matveevici spune că în cea mai bună stare se află cinematograful din oraşul Vulcăneşti, însă nici aici nu se difuzează filme pentru că nu sunt bani pentru procurarea acestora. „Ultima oară a fost difuzat un film în desen animat, pe data de 1 iunie, dar atunci intrarea a fost gratuită. S-a făcut un gest de binefacere pentru copiii din acel raion”, a spus Natalia Matveevici.
Cinematograful din Teleneşti se află într-o stare critică de tot. „A fost găsit un administrator care rupe iarba din jurul imobilului şi l-a încercuit cu panglică roşie pentru ca oamenii să fie cu băgare de seamă când trec prin jur, fiindcă în orice moment poate să se desprindă o bucată de ciment de pe clădire”, a atenţionat directoarea „Moldcinema”.
La Făleşti o aripă din cinematograf a fost dată în chirie. Agentul economic a construit un magazin de rechizite şcolare. „Aşteptăm ca Agenţia Proprietăţi Publice să ia o decizie pentru a le scoate la privatizare”, a subliniat Natalia Matveevici.
Contactată de Info-Prim Neo, şefa direcţiei post-privatizare din cadrul Agenţiei Proprietăţi Publice, Elena Balanuţă, a declarat că în proces de privatizare sunt 6 cinematografe, la Donduşeni, Râşcani, Sângerei, Călăraşi, Căuşeni şi Floreşti. „Investitorii care vor încheia contractul de privatizare trebuie să respecte unele condiţii ce ţin de renovarea sălii de cinema, păstrarea destinaţiei edificiului. Investiţiile făcute trebuie să corespundă celor indicate în contract”, a remarcat Elena Bălănuţă.
Elena Bălănuţă afirmă că toţi investitorii care au privatizat cinematografele prin concurs respectă condiţia de renovare a sălii de cinema. Acolo unde nu se respectă aceste condiţii sediile au fost procurate direct de la primării.
Privatizarea cinematografelor a început după anul 1990.