Banii persoanelor juridice depuşi în Investprivatbank vor fi restituiţi pe măsura comercializării activelor băncii
Problemele persoanelor juridice şi acţionarilor Investprivatbank vor fi soluţionate în conformitate cu legislaţia în vigoare, a declarat Dorin Drăguţan, guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), citat de Info-Prim Neo. El a precizat că lichidatorul numit de BNM în banca aflată în proces de insolvabilitate analizează activele şi gajurile lăsate de agenţii economici în vederea comercializării acestora şi restituirii banilor persoanelor juridice şi acţionarilor băncii falimentare. Aceste mijloace vor fi reîntoarse prin Banca de Economii.
Drăguţan a menţionat că BNM şi-a recuperat deja cele 50 mln lei, pe care le-a acordat BC Investprivatbank, deoarece legislaţia în vigoare plasează BNM printre creditorii prioritari şi instituţiile financiare, care au probleme, sunt obligate să le restituie creanţele în primul rând.
În ce priveşte cele 180 mln lei, pe care le-au depus în Investprivatbank fondurile de investiţii, Dorin Drăguţan a menţionat că fondurile îşi vor recupera mijloacele la fel şi ca şi toate celelalte persoane juridice. „Există un risc pe care persoanele juridice trebuie şi-l asume, sunt aceşti bani, pe care i-au investit, banii lor proprii sau i-au colectat de la cetăţeni”, a specificat el.
Guvernatorul n-a dorit să confirme sau să infirme, dacă a procurat Banca de Economii (BEM) activele Investprivatbank, precum s-a anunţat anterior tot de BNM într-o conferinţă de presă. De asemenea, el nu a răspuns la întrebarea, ce s-a întâmplat de fapt: a fost o tranzacţie sau o acţiune politică, prin care BEM a acordat mijloacele pentru a fi reîntoarse depunerile populaţiei şi a reduce tensiunea pe piaţa bancară? Guvernatorul a sfătuit prieteneşte reporterii să adreseze această întrebare băncilor respective implicate, adică BEM şi Investprivatbank.
Întrebat cât poate dura procedura de restituire a banilor depunătorilor, persoane juridice şi acţionarilor, Drăguţan a spus că aceasta, având în vedere experienţa altor falimente bancare în R. Moldova, se poate întinde pe mai mulţi ani.