Banii nedeclaraţi ai partidelor politice sunt sursă de putere, ONG
Există mai multe motive pentru care partidele politice nu declară cheltuielile fianaciare reale în campaniile electorale şi nu afişează datele unor donatori reali, a afirmat Sergiu Ostaf, director al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO) în interviul acordat Agenţiei Info-Prim Neo „{Finanţele tuturor partidelor depind de câteva zeci de persoane}”. Expertul societăţii civile a făcut trimitere la datele studiului „Finanţarea partidelor politice în alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010”, realizat de CreDO şi Centrul pentru Dezvoltarea Parteneriatelor.
La întrebarea reporterului Agenţiei „Ce au de ascuns partidele”, Sergiu Ostaf a propus o listă neexhaustivă a unor astfel de motive din care partidele plitice nu declară toate chelltuielile.
Partidele „operează cu o parte din veniturilor nedeclarate, iar originea unei păpţi din venituri este dubioasă, este de provinienţă obscură sau din surse/donatori nedeclarate. Ipotetic, putem presupune că sunt banii necontabilizaţi în modul corespunzător, scoşi din circuitul comercial drept răsplată pentru clientelism/favoritism sau drept răsplată pentru protecţionism”, a precizat expertul.
Potrivit lui, organele de supraveghere a corectitudinii în folosirea mijloacelor financiare în campania electorala (CEC, Inspectoratul Fiscal) nu manifestă interesul de a se implica, nu deţin instrumente (legale şi de resurse) adecvate şi sunt dependente de politicul care face jocul după regulile acestuia. Totodată, societatea civilă este limitată să promoveze interesul public în vederea iniţierii acţiunilor în interesul public pentru a responsabiliza partidele politice;
Sergiu Ostaf admite că partidele ascund o parte considerabilă din cheltuieli pentru a evita critica din partea societăţii, dar şi din partea potenţialilor votanţi şi actualilor adepţi ai partidelor referitor la efortul financiar foarte mare suportat în lupta pentru putere. „Este vorba despre un gen de ipocrizie politică, pentru că Moldova nu este o ţară înstărită, dar fiecare partid politic cheltuie câte zeci de milione de lei intro campanie electorala”, spune el.
„Suntem captivii unor reguli de joc (stabilite în trecut, dar perpetuate de clasa politică actuală) ale politicului în care banii sunt sursă de putere. Este vorba despre o mentalitate sucită, improprie interesului public, iar societatea civilă şi societatea în ansamblu tolerează această situaţie”, a declarat directorul CreDO.
Potrivit lui, situaţia alarmantă în acest domeniu se explică şi prin faptul că „liderii (exponenţii) partidelor doresc să deţină pârghii de influenţă financiară în partid, deţinerea controlului asupra finanţelor nedeclarate creează dependenţa adepţilor, membrilor şi votanţilor partidului de conducere, defavorizează competiţia internă, deci, satisface status-quo-ul conducerii actuale”.
Sergiu Ostaf afirmă că finanţările neoficializate ale partidelor comportă riscuri pentru societate. „În general, observam rezistenţă la procesul de democratizare prin transparentizare a finanţelor gestionate. Partidele politice netransparente procreează aceleaşi reguli de funcţionare în stat, în formarea şi funcţionarea instituţiilor statutului. Este grav şi inadmisibil. Riscurile sunt pentru întreaga societate”, spune expertul societăţii civile.
Potrivit studiului „Finanţarea partidelor politice în alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010”, partidele politice folosesc în campaniile electorale circa 50 mln de lei proveniţi din donaţii oficial înregistrate şi aproximativ încă 50 mln nedeclaraţi oficial.