Banii investiți de UE în Moldova duc la îmbunătățirea calității vieții, eurodeputat

Banii Uniunii Europene investiți în proiectele din Republica Moldova pot duce cu adevărat la îmbunătățirea calității vieții oamenilor de aici. De aceea, partea europeană va continua să acorde suport investițional țării, pentru a arăta că Uniunii Europene îi pasă de cetățenii Republicii Moldova. Declarații în acest sens a făcut eurodeputatul Siegfried Mureșan, în cadrul unei conferințe de totalizare a vizitei delegației Comisiei pentru bugete a parlamentului European în Republica Moldova, în perioada 3-6 aprilie, transmite IPN.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, în ultimele două zile ale vizitei în Moldova a mers la mai multe obiective renovate, dotate sau modernizate cu contribuția financiară a UE. Unul dintre aceste obiective este centrul medical de la Varnița, care a fost extins, iar acum peste 12 mii de persoane de pe ambele maluri ale Nistrului pot fi tratate în condiții moderne. UE a alocat 180 de mii de euro pentru extinderea centrului medical și utilarea lui. Tot la Varnița, a văzut o școală care a fost modernizată cu fonduri europene, s-au construit facilități, ateliere de practică pentru tâmplărie etc. Astfel, 220 de copii în grădiniță și 350 de copii în școală beneficiază acum de condiții mai bune.

La o altă școală, în Cărpineni, instalația de încălzire a fost complet schimbată cu investiții europene. 183 de elevi și 24 de cadre didactice învață și lucrează acum în condiții complet diferite. În trecut încălzirea se făcea prin sobe, cu lemn și cărbune, iar acum s-a trecut la încălzirea pe biomasă. Zece mii de persoane din raionul Hâncești beneficiază de încălzire pe bază de biomasă ca urmare a unei investiții de 518 mii de euro din partea UE. „Proiectul pe biomasă este unul important și este bine de știut că 209 instituții publice au beneficiat de pe urma sa. 12 milioane de euro este implicarea totală a UE. Prin faptul că susținem această încălzire pe biomasă nu doar se îmbunătățește viața oamenilor, dar și se susține economia la nivel local, sunt reduse emisiile de dioxid de carbon, mediul ambiant fiind protejat”, a menționat Siegfried Mureșan.

2,4 milioane de euro UE a investit în complexul Manuc Bei, pentru a pune în valoare obiectivele turistice și istorice din raionul Hâncești și pentru a atrage mai mulți turiști. Siegfried Mureșan susține că a vizitat și Inspectoratul General al Poliției, unde UE a făcut o investiție de 4,4 milioane de euro în facilități și tehnologie de ultimă generației. El susține că este foarte important ca autoritățile de aici să colaboreze cu cele din UE pentru identificarea traficanților, falsurilor în acte și altor infracțiuni. Siguranța cetățeanului este un domeniu în care UE va investi și mai mult în viitorul apropiat, a menționat europarlamentarul.

Delegația Comisiei pentru Afaceri Externe și Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European își încheie astăzi, 6 aprilie, vizita în Republica Moldova. Pe parcursul a trei zile, parlamentarii europeni au avut mai multe întâlniri politice la nivel înalt și întâlniri cu oameni de afaceri și cu societate civilă pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE și a monitoriza eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.