Cele 600 de milioane de euro, costul planului de relansare economică, aprobat de Comisia Europeană pentru Republica Moldova, pentru următorii trei ani vor fi repartizați către cinci piloni esențiali, a declarat președintele Maia Sandu într-o conferință de presă comună cu directorul general-adjunct pentru politica de vecinătate și negocierile de extindere, Katarína Mathernová, transmite IPN.
Circa 220 de milioane sunt planificate pentru gestionarea corectă a banilor publici. Pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și a proiectelor în comunitățile din Moldova, sunt planificați în jur de 100 de milioane de euro. Pentru investiții în infrastructură – 230 de milioane de euro.
„Vreau să menționez aici că în acest pilon sunt prevăzute și măsuri pentru conservarea râului Nistru și gestionarea mai bună a resurselor de apă. Vă amintesc că aceasta a fost solicitarea noastră concretă și în timpul discuțiilor pe care le-am avut în ianuarie, în cadrul vizitei la Bruxelles”, a adăugat șefa statului.
Următorul pilon este educația, pentru care este prevăzut un sprijin de 25 de milioane de euro, iar pentru pilonul care ține de reformarea justiției, de combaterea corupției, de consolidarea capacității instituțiilor statului sunt planificate 25 de milioane de euro.
„Înțelegem foarte bine că aceste resurse se pot materializa dacă va exista un efort serios din partea tuturor instituțiilor țării. Efort pentru ca acești bani să fie folosiți în interesul cetățenilor. Dovezi clare ca instituțiile Republicii Moldova sunt capabile să oprească corupția, sunt capabile să reformeze sistemul judecătoresc sunt capabile să îmbunătățească mediul de afaceri”, a spus președintele.
„Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba bine așa încât să putem să beneficiem de această asistență”, a mai spus șefa statului.
Programul se bazează pe o combinație de instrumente. O bună parte din bani sunt donații. Cealaltă parte sunt credite la condiții foarte bune.