„Bani pentru salarii sunt, dar trebuie redistribuiți din economii”, ministrul Perciun

Angajații din sistemul educațional vor primi salariile la timp, promite ministrul educației și cercetării. Potrivit lui Dan Perciun, „bani sunt, dar trebuie redistribuiți de la articolele unde există economii, precum energie, utilități, alimentație– către salarizare” , transmite IPN.

Ministrul afirmă că astăzi nu sunt restanțe salariale în capitală și nici nu vor fi în lunile următoare, iar discuțiile din spațiul public pe această temă sunt „speculații și informații eronate, lansate de reprezentanții primăriei”.

Ministrul Dan Perciun a explicat, într-o conferință de presă că, de exemplu, în acest an, Primăria a planificat 384 de milioane de lei, cheltuieli pentru energie și utilități, dar până în noiembrie a cheltuit 220 de milioane de lei, rămânând 164 de milioane necheltuite, iar din acești bani pot fi achitate lefurile. „Este o acțiune întreprinsă cu rea-voință, pentru a crea artificial o criză în Chișinău”, consideră ministrul educației.

„Bugetul total al capitalei pentru educație constituie 4,14 miliarde de lei, dintre care 85% - de la bugetul de stat, sunt bani de la Guvern pentru finanțarea educației, iar Primăria a planificat să aloce 15% sau 62 de milioane de lei pentru anumite cheltuieli”, a concretizat Dan Perciun.

Ministrul a mai explicat că, din tot bugetul, la data de 16 noiembrie se cheltuise 80% din toate resursele, respectiv au rămas 20% disponibile pentru a fi cheltuite într-o lună, până la sfârșit de an. O lună costă cam 8,3% din total. Din totalul sumei, Primăria decide singură cât alocă pentru salarii sau servicii comunale. Totodată, din tot bugetul alocat de Primărie pentru salarii, din ceea ce a primit de la bugetul de stat, pe 16 noiembrie erau deja cheltuiți 94%, ceea ce înseamnă că pentru luna decembrie este necesară alocarea suplimentară de resurse.

Ministrul mai spune că, la aceeași dată, din banii alocați pentru energie și comunale – 380 de milioane, se cheltuise doar 220 de milioane. Astfel, 160 de milioane sunt resurse disponibile pe acest articol de cheltuieli, iar plasarea lor acolo este o decizie a Primăriei, la fel și realocarea lor. Situații similare sunt și în cazul cheltuielilor pentru produse alimentare, suma rămasă fiind 90 de milioane, iar la alte servicii plata de executare, de asemenea, depășește 60%. Astfel, din calculele ministerului reiese că 338 de milioane de lei nu sunt utilizate. În opinia lui Dan Perciun, aceste economii trebuie direcționate către salarii pentru profesori.

Ministrul a remarcat că a fost organizată o ședință împreună cu reprezentanții Primăriei, la Ministerul Finanțelor, iar discuțiile au fost constructive. Următoarea ședință este preconizată pentru vineri și până atunci Primăria trebuie să evalueze ce resurse poate realoca de pe alte articole de cheltuieli pentru salarizarea cadrelor didactice. Joi vor fi discuții cu sindicatele și cu directorii de școli și grădinițe. Ministrul educației a făcut apel la responsabilitate, calm și deschidere, pentru a face realocările astfel încât problema salarizării profesorilor să dispară.

Anterior, Primăria Chișinău avertizat că aproape 7 000 de angajați din 167 de instituții de învățământ riscă să rămână în decembrie fără salarii și primă anuală, ceea ce ar putea genera un val de nemulțumiri și proteste printre cadrele didactice. Acest lucru s-ar întâmpla din cauza alocării insuficiente a transferurilor cu destinație specială din bugetul de stat, care acoperă doar 36,9 milioane de lei, cu 164 de milioane de lei mai puțin decât necesarul real.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.