Băncile se angajează să vină în ajutorul producătorilor

Managerii băncilor comerciale au manifestat deschidere faţă de propunerile de a ajuta producătorii de fructe şi legume şi au promis că îşi vor revizui politicile de creditare faţă de aceştia. Informaţia a fost comunicată de către premierul Iurie Leancă, după discuţiile pe care le-a avut joi, 24 iulie, cu reprezentanţii a 14 bănci comerciale din ţară, transmite IPN.

„Efectele sancţiunilor aplicate de Federaţia Rusă nu creează riscuri majore pentru parametrii macroeconomici. Aceasta  pentru că în următoarele patru-cinci luni se aşteptă o finanţare externă de circa 250 de milioane de dolari, de la Comisia Europeană, Banca Mondială şi din partea companiilor de telefonie mobilă care îşi vor reînnoi licenţele. Intrările respective vor permite şi o reducere a presiunii asupra leului. Moneda naţională se va aprecia faţă de dolar şi euro, iar rezultatele vor fi vizibile chiar de săptămâna viitoare”, a declarat premierul.

Prezentă la întrevedere, preşedintele Comitetului de conducere a  BC „Victoribank”, Natalia Politov-Cangaş, a spus că situaţia nu este atât de dificilă, dacă e de comparat cu anul 2006, când Federaţia Rusă a impus embargou pentru vinurile moldoveneşti. „Colegii mei din sectorul financiar-bancar au experienţă în ajutorarea producătorilor, avem şi instrumente. Aici e vorba şi de restructurarea unor credite, şi de micşorarea dobânzilor, şi  de anularea penalităţilor. Fiecare bancă va lucra cu clienţii săi şi va fi analizat fiecare caz în parte”, a menţionat reprezentata băncii.

În luna iunie, volumul creditelor oferite în agricultură şi industria alimentară era de 6,8 miliarde de lei. Cota lor este de 15% din împrumuturile acordate de bănci economiei naţionale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.