Banca Mondială lansează o inițiativă de sporire a eficienței energetice care vizează și Republica Moldova

Banca Mondială lansează o inițiativă regională pentru sporirea eficienței energetice în Europa și Asia Centrală. Prima fază a inițiativei include proiecte în Republica Moldova și Turcia, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Băncii Mondiale.

Potrivit sursei citate, se preconizează că Programul „Sporirea eficienței energetice în Europa și Asia Centrală” (Programul E3), cu o durată de 10 ani, va permite economisirea a peste 63 de terawatt-ore (TWh) de energie pe durata de viață a investițiilor sale – echivalentul producției anuale de energie electrică a Elveției și reducerea emisiilor de CO2 cu 18,7 milioane de tone metrice.

În cadrul Programului E3, Banca Mondială va acorda finanțare în valoare de 1,46 miliarde de dolari și va atrage alte 2,4 miliarde de dolari din sectoarele public, privat și de dezvoltare, inclusiv 1,5 miliarde de dolari în capital privat. Primele fonduri destinate programelor de eficiență energetică au fost deja alocate în patru țări, urmând să se alăture și alte state pe parcursul perioadei de 10 ani. Investițiile vor viza instituțiile publice, clădirile și echipamentele rezidențiale, modernizarea industrială și îmbunătățirea sistemelor de termoficare centralizată.

În cadrul Programului se vor dezvolta proiecte de țară replicabile, care vor avea la bază planurile naționale, și se va sprijini accesul la finanțare durabilă. Proiectele inițiale din cadrul Programului includ o finanțare de 300 de milioane de dolari SUA acordată de Banca Mondială pentru renovarea clădirilor administrației centrale din Turcia și 54,5 milioane de dolari SUA pentru renovarea clădirilor publice și a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, cu accent pe instituțiile de învățământ, în Republica Moldova. Proiectul este sprijinit de un grant în valoare de 5 milioane de dolari SUA prin intermediul programului „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare” (M-GROW). Sunt planificate etape și proiecte suplimentare în Turcia, Republica Moldova, Muntenegru, Uzbekistan și alte țări.

Potrivit Antonellei Bassani, vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, investițiile în eficiența energetică fac parte din viziunea Grupului Banca Mondială de a accelera trecerea la o energie curată și eficientă, pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Programul E3 se va desfășura în paralel cu Programul ECARES (Extinderea energiei regenerabile în Europa și Asia Centrală), lansat recent, pentru a spori securitatea energetică, îmbunătăți accesibilitatea și sprijini tranziția către energia curată. În timp ce Programul ECARES se concentrează pe furnizarea de energie curată, Programul E3 vizează reducerea cererii de energie. Țările interesate să participe la ambele programe sunt invitate să își prezinte scrisorile de intenție.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.