Banca Mondială ajută agenţii economici din Moldova să răspundă adecvat provocărilor crizei financiare
Creditul suplimentar pentru Proiectul Investiţii şi Servicii Rurale (RISP II), în valoare de 10 mln dolari, este o finanţare pe care o acordă Banca Mondială (BM) agenţilor economici din Moldova, pentru ca aceştia să poată răspundă adecvat provocărilor crizei financiare internaţionale. Declaraţia aparţine managerului de ţară al BM pentru R. Moldova, Melanie Marlett, transmite Info- Prim Neo.
RISP II s-a dovedit a fi un catalizator pentru afacerile în mediul rural, inclusiv pentru afacerile noi, neagricole”, a subliniat Melanie Marlett luni,18 mai, într-o conferinţă de presă.
Liviu Gumovschi, director RISP, a spus că implementarea RISP I (din 2002) şi RIPS II (din 2006) s-a soldat cu crearea a 1800 de întreprinderi, aproximativ 14% din numărul total de ÎMM din Moldova.
În cadrul RIPS II au fost acordate 300 de împrumuturi, în valoare totală de 12 mln dolari, din cele 15 mln dolari cât constituie împrumutul BM. Au fost deschise 490 de afaceri rurale, în 25% din acestea au fost investite şi remitenţele fondatorilor sau ale rudelor lor.
Creditele RISP sunt acordate prin băncile locale, pe un termen de 15 ani , perioadă de graţie 3 ani şi rata dobânzii de până la 15% anual. Din cele 1230 de afaceri iniţiate, pe parcursul implementării RISP I (anii 2002- 2006), doar 15 întreprinderi au dat faliment, ceea ce constituie un procent foarte mic, a spus Liviu Gumovschi.
Alexandru Strulea, antreprenor din raionul Nisporeni, a menţionat că, lucrând câţiva ani peste hotare, a reuşit să deschidă o întreprindere şi să continue o activitate pe care a moştenit-o de la părinţi: producerea prunelor uscate. „Cu banii câştigaţi peste hotare şi creditul de la RISP am modernizat procesul de uscare a fructelor, am procurat echipamente pentru a extinde sortimentul de producere”, a spus omul de afaceri.
Decizia privind creditul suplimentar pentru RIPS II a fost luată la 14 mai. Obiectivele proiectului constau în stimularea creşterii economice în sectoarele agricol şi rural, prin îmbunătăţirea accesului fermierilor şi antreprenorilor rurali la cunoştinţe şi finanţare, fortificarea capacităţilor instituţiilor private şi publice în vederea asigurării onorabilităţii în activităţile lor.
Pentru anul 2009 se prevede suplimentarea cu 10 mln dolari a proiectului Ameliorarea competitivităţii în Moldova pentru sporirea capacităţii de export al agenţilor economici.