Banca Europeană de Investiţii şi-a deschis un birou în Republica Moldova

Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi-a deschis astăzi, 27 octombrie, un birou în Republica Moldova. Misiunea acestuia va fi de a întări legăturile băncii cu partenerii locali, dar şi cei internaţionali prezenţi în Moldova, precum şi crearea unor noi legături cu reprezentanţi ai sectorului public şi cel privat din Moldova pentru a sprijini proiectele de dezvoltare locală şi naţională, transmite IPN.

Vicepreşedintele BEI, Wilhelm Molterer, a subliniat că deschiderea biroului BEI în Moldova este rezultatul cooperării intense cu guvernul moldovean. „Moldova este ţara număru unu din Parteneriatul Estic după capacitatea de împrumut, iar aceasta se datorează faptului că guvernul Moldovei are o orientare clară, un set de priorităţi clare: unde sunt necesare investiţii, unde trebuie progres, unde trebuie sprijin pentru economie”, a declarat Wilhelm Molterer.

„Ca să facem faţă provocărilor şi cererilor dumneavoastră, care sunt concrete şi repetate zilnic, trebui să fim aici, trebuie să fim văzuţi pe loc, atât în sectorul public, în proiecte de transport şi infrastructură, energie, apă potabilă şi canalizare, dar şi ca un partener pentru sectorul de afaceri. Asta înseamnă că trebuie să fim prezenţi, să fim activi, să comunicăm şi să cooperăm zilnic”, a explicat vicepreşedintele BEI.

„Doar prin proiectele investiţionale pe care le-am realizat împreună cu BEI, în linii mari, am reuşit să deschidem peste 20 de mii de locuri de muncă, ceea ce pentru o ţară ca Republica Moldova este un număr impresionant, şi să nu uităm că mai avem multe proiecte la nivel de discuţii”, a declarat prim-ministrul Iurie Leancă, prezent la eveniment. Acesta a subliniat că fără sprijinul partenerilor europeni şi americani, tranziţia Republicii Moldova spre o societate modernă, democratică în plan politic şi competitivă în plan economic, ar fi un proces mult mai lung şi mai dificil.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat că deschiderea biroului BEI este o dovadă a progresului relaţiilor Moldova-UE. „Cinci ani în urmă, aveam o delegaţie mică a UE în Moldova. Astăzi avem Acordul de Asociere, Acordul de Comerţ Liber Comprehensiv şi Aprofundat, şi o delegaţie de mărime medie, cel mai înalt nivel de asistenţă per capita din regiune, iar acum şi un birou BEI”, a spus diplomatul.

Banca Europeană de Investiţii este banca Uniunii Europene, deţinută de cele 28 de state membre şi are un mandat din partea Parlamentului European şi al Consiliului UE să susţină prin împrumuturi avantajoase proiecte de dezvoltare a sectorului privat, a infrastructurii sociale şi economice şi proiecte de management şi protecţie a mediului în Uniunea Europeană şi Parteneriatul Estic. Din 2007, BEI a finanţat în Moldova 13 proiecte în valoare de 586 de milioane de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.