Baghirov a fost lăsat să părăsească Moldova pentru că a început să dea informaţii despre politicieni, experţi

Blogherul rus, Eduard Baghirov, condamnat vineri, 24 aprilie, de către justiţia moldovenească la cinci ani de închisoare cu executare pentru organizarea evenimentelor din aprilie 2009, a fost eliberat din arest în perioada anchetei pentru că a început să colaboreze cu ancheta. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

„Deşi îşi dădea aere de erou, la un moment dat acest Baghirov a cedat nervos şi a început să colaboreze cu ancheta. Schimbarea măsurii de reprimare în arest la domiciliu n-a fost întâmplătoare. După aceasta a fost lăsat să părăsească nestingherit Republica Moldova . Eliberarea lui de atunci se datorează foarte mult şi agenturii de influenţă care este foarte multă la noi în ţară. Baghirov a fost eliberat pentru că a început să ofere nume concrete, care au fost implicate în evenimentele din aprilie 2009”, a declarat fostul director interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valentin Dediu.

Şi analistul politic Roman Mihăeş este de părerea că Baghirov a fost lăsat să părăsească teritoriul Republici i Moldova, deşi era urmărit penal, pentru că a început să ofere anchetei informaţii compromiţătoare despre unii politicieni de rang înalt. „Acest dosar care s-a finalizat cu condamnarea lui Baghirov poate să aibă efectul unei bombe. Este clar că Baghitov a fost eliberat când a început să vorbească. Condamnarea lui Baghirov a infirmat teza implicării României şi a Occidentului în organizarea protestelor din anul 2009. Pe de altă parte, se profilează implicarea serviciilor secrete ruseşti în acele evenimente”, a spus Mihăeş.

Avocatul Vitalie Catană a declarat că posibilităţile ca Baghirov să execute pedeapsa sunt egale cu zero. „Totuşi, este important că s-a produs un act de justiţie şi ne putem consola cu gândul că acest Baghirov nu va mai veni la noi”, a opinat juristul.

Sentinţa de condamnare a fost pronunţată în lipsa lui Eduard Baghirov, care se află acum la Moscova şi nu poate fi extrădat, fiind cetăţean rus. Blogherul a reuşit să părăsească Republica Moldova prin regiunea transnistreană în aceiaşi zi când a fost plasat în arest la domiciliu, fără a-i fi asigurată paza.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.