Bacteriile multidrog rezistente fac ca tot mai mulţi oameni să nu poată fi trataţi
Bacteriile modificate structural pe fundalul mai multor factori antropici şi de mediu devin din ce în ce mai rezistente la tratamentele cu antibiotice. Fenomenul îi îngrijorează pe medici, care susţin că bacteriile multidrog rezistente duc la înregistrarea a tot mai mulţi pacienţi care nu pot fi trataţi de anumite boli, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit medicului de familie Tatiana Clişcovscaia, bacteriile multidrog rezistente se formează atunci când unui pacient contaminat i se administrează un anumit tratament, care ulterior este abandonat din cauza iresponsabilităţii bolnavului şi reluat mai târziu. Astfel, întreruperea tratamentelor, precum şi administrarea unor preparate diferite după denumirea lor internaţională, dar asemănătoare ca şi compoziţie, duc la modificarea caracteristicilor unei bacterii, aceasta devenind mai rezistentă faţă de mai multe tipuri de antibiotice. „Mai rău este faptul că există bacterii atât de rezistente, care nu mai pot fi tratate cu nimic”, menţionează medicul.
Cea mai mare problemă la acest capitol este iresponsabilitatea bolnavului faţă de riscurile la care este suspus. „Atunci când o persoană este infectată, în jurul ei întotdeauna sunt persoane în contact direct şi indirect. O bacterie este periculoasă chiar şi după tratarea pacientului, inclusiv pentru cei care sunt în contact indirect cu el. În cazurile unei bacterii multidrog situaţia este mult mai gravă, pentru că purtătorul de virus nu este tratat, iar cei din jur riscă să prea boala sub aceeaşi formă netratabilă”, a mai spus Tatiana Clişcovscaia.
În vederea evitării unor eventuale contaminări medicul recomandă spălarea cât mai frecventă pe mâini şi păstrarea încălţămintei într-un loc special amenajat, care să nu permită răspândirea prafului în toată casa. În locurile publice autorităţile ar fi bine să spele străzile.