Avocatul poporului pentru drepturile copilului a făcut totalurile primului an de mandat

La un an de activitate, avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a prezentat principalele realizări şi provocări din domeniul respectării drepturilor copiilor din Republica Moldova.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Maia Bănărescu a subliniat că la începutul mandatului său a avut stabilite anumite priorități, dar acestea s-au lărgit pe fundalul problemelor existe. Una dintre probleme a vizat copiii străzii. Și chiar dacă s-a discutat despre crearea unui grup de lucru care să elaboreze un set de standarde şi politici pentru protecția acestei categorii de copii, cu regret acțiuni în acest sens nu au fost întreprinse până în prezent, susține avocatul poporului pentru drepturile copilului.

Maia Bănărescu a mai spus că este critică lipsa specialiștilor la nivel local. Chiar dacă s-a sugerat în repetate rânduri necesitatea angajării specialiștilor care să identifice copiii în situație de risc, doar patru primării din ţară au făcut-o. În celelalte localități această responsabilitate cade pe umerii asistentului social.

Maia Bănărescu a subliniat că autoritățile publice au eșuat în eforturile lor şi la capitolul alimentației copiilor din instituțiile de învățământ preșcolar, iar organele de control şi de monitorizare nu au depistat nereguli pe acest segment decât după ce au fost sesizați de către părinți.

Printre cele mai frecvente drepturi încălcate, avocatul poporului pentru drepturile copilului a menționat dreptul la recreere, dat fiind faptul că elevii au un program de studii supraîncărcat. De asemenea o bună parte din școlile de la sat nu au încă blocuri sanitare în interiorul clădirii, iar autobuzele școlare nu sunt adaptate nevoilor copiilor cu dizabilități. Totodată, încă 120 de unități de transport care ar trebui să transporte copiii spre școlile de circumscripție sunt lipsă.

Probleme există şi în domeniul protecției copiilor cu părinții plecați peste hotare. Maia Bănărescu a spus că sunt părinți care nici nu cunosc faptul că sunt obligați să instituie tutelă pe numele unei persoane de încredere care să aibă grijă de copil pe timpul plecării sale din ţară.

Printre prioritățile pentru anul 2017, Maia Bănărescu a numit realizarea unor studii cu privire la situația copiilor cu dizabilități senzoriale, a copiilor plasați în instituțiile psihoneurologice, dar şi a copiilor dezinstituţionaliţi. Ombudsmanul mai intenționează să organizeze două forumuri de discuție cu copiii în luna iunie şi noiembrie.

  • maia banarescu despre probleme.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.