Iulian Bălan, avocatul lui Ilan Șor, a remarcat, în cadrul unui briefing de presă la IPN, despre necesitatea expertizei financiar-contabile în cazul clientului său, menționând că organul de urmărire penală nu dispune de acreditările necesare.
„Cum organul de urmărire penală nu are acreditările necesare în cazul stabilirii valorii în vamă în cadrul cauzelor penale de contrabandă și este necesară constatarea Camerei de Comerț și Industrie (CCI) sau stabilirii cauzelor decesului și are nevoie de raportul Centrului de Medicină Legală, așa este necesară și expertiza financiar-contabilă în cauza noastră, mai mult decât complexă”, a explicat avocatul.
Iulian Bălan a prezentat, în cadrul briefingului, o analiză (de pe site-ul CSJ) a duratei proceselor de judecată, precum și a proceselor de judecată în cauzele în care s-au solicitat expertize judiciare sau constatări științifice. Astfel, raportul statistic despre activitatea CSJ pe cauze penale în privința persoanelor fizice pentru anul 2019 demonstrează că din cele 11,5 mii de dosare, 7,7 mii depășesc termenul de examinare de trei ani.
„Se impune justa concluzie că durata cauzei pentru care se agită opinia publică, nu se evidențiază cu absolut nimic de durata pe restul cauzelor examinate de instanțele din Republica Moldova, iar alegațiile cu privire la tergiversare sunt speculative, neîntemeiate și improprii funcțiilor deținute”, a menționat avocatul.
Apărătorul a mai spus că este regretabil faptul că persoanele cu înalte funcții în stat fac justiție „la televizor și pe rețele de socializare”. Acesta a criticat comentariul de vineri al ministrului justiției, Fadei Nagacevschi, calificându-l drept „ingerință crasă în actul justiției”, iar amenințările făcute în adresa instanțelor, potrivit lui, la sigur încalcă principiul separației puterilor în stat.
„Suntem martorii unei degradări grave a independenței justiției și a influenței necorespunzătoare a mersului dosarului clientului meu Ilan Șor”, a concluzionat avocatul Iulian Bălan.