Măsura arestului la domiciliu, în cazul ex-șefului IGP, Alexandru Pînzari, este cea mai potrivită care putea să fie privită de către instanța de judecată, inclusiv pentru faptul că este în stare să țină cont de bănuiala procurorilor că Alexandru Pînzari ar putea întreprinde oarecare acțiuni de a se eschiva de la organul de urmărire penală sau de a intra în contact cu alte persoane pe acest caz. Opinia a fost exprimată de avocatul Ruslan Dodica, într-o conferință de presă la IPN.
Potrivit avocatului, în cadrul ședințelor de judecată, , arestul preventiv este o măsură excepțională, dar, cu regret, se observă că această măsură escepțională devine o regulă.
În opinia sa, personalitatea, funcția, meritele persoanei nu se iau în considerare, ci se ia în considerare greutatea faptelor pe care le aduce acuzarea: „În cazul lui Alexandru Pînzari, majoritatea temeiurilor care au stat la baza arestului preventiv, au fost niște note de caracterizare pe care le-a dat însuși organul de urmărire penală. Acestea au fost date nu obiectiv, dar subiectiv, reieșind din gravitatea faptelor pe care tot organul de urmărire penală le-a pus în învinuire”.
„Este simplu atunci când învinuiești o persoană de mai multe infracțiuni și în baza acestor infracțiuni, vii să caracterizezi persoane. O caracterizare obiectivă pot să o dea prietenii, colegii care au lucrat și îl cunosc pe Alexandru Pînzari”, a adăugat apărătorul.
Ruslan Dodica declară că, astăzi, la Curtea de Apel Chișinău va fi examinat recursul depus de apărare și speră că instanța va lua în considerare nu temeiurile care le-a susținut acuzatorul, care în mare parte se bazează pe o caracterizare a lui Alexandru Pînzari adusă de organul de urmărire penală, dar va pune în capul mesei temeiurile de fapt care ar justifica riscurile din partea clientului său pentru a împiedica urmărirea penală.
Fapta pe care organul de urmărire penală o califică drept infracțiune, în opinia sa, este mai mult o problemă juridică. Mulți specialiști din domeniul justiției pot califica fapta incriminată lui Alexandru Pînzari drept o acțiune absolut corectă, legală, ce ține de competența șefului IGP, susține el.
„Prin prisma acestei urmăriri penale și a încheierilor care se emit cu privire la arest cu multă ușurință, este periculos să porți un anumit nume, este periculos să faci parte dintre-un anumit anturaj, este periculos să fii membrul unei organizații nonguvernamentale sau partid, care anterior a fost în guvernare”, a declarat Ruslan Dodica.
Membrii și susținătorii PDM au organizat astăzi, începând cu ora 13.00. un protest în susținerea lui Alexandru Pînzari la Curtea de Apel Chișinău.