Avocatul Bazatin invocă lacune legislative în evacuarea silită

Avocatul Andrei Bazatin invocă lacune legislative în evacuarea silită a unui administrator al unui SRL dintr-un bun imobil, pe care îl închiria în satul Cotiujenii Marii, raionul Șoldănești. Potrivit lui, clienta sa a procurat imobilul încă în toamna anului trecut, însă chiriașul așa și nu și-a evacuat activitatea comercială invocând un contract de locațiune cu fostul proprietar. Apărătorul afirmă că acel contract a expirat încă în decembrie 2021, însă chiriașul a înaintat cereri de chemare în judecată, astfel tergiversând procesul. Avocatul, de asemenea, invocă inacțiunea instanțelor de judecată și inacțiunea organelor de urmărire penală în apărarea dreptului de proprietate a clientei sale. Potrivit avocatului, situațiile de acest gen au la bază și anumite lacune legislative, care se cer corectate în cadrul reformei justiției.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul a declarat că chiriașul Gheorghe Cojocari, prin intermediul unui SRL, folosește în mod abuziv un bun imobil, în scop comercial, ce nu-i aparține cu drept de proprietate și în lipsa unei permisiuni de la proprietar pentru a-l folosi. Totul a început pe 15 octombrie 2021, când clienta sa, Ana Cernopolc, a procurat un bun imobil format din construcție și teren. După semnarea contractului de vânzare-cumpărare, după înregistrarea dreptului de proprietate în Registrul bunurilor imobile, Ana Cernopolc a aflat că de fapt bunul imobil este folosit de un SRL controlat de Gheorghe Cojocari, un om afaceri din localitate, care avea încheiat un contract de locațiune cu fostul proprietar al bunului imobil. Chiar dacă acel contract de locațiune expira în decembrie 2021, administratorul a refuzat și refuză în continuare să elibereze bunul imobil. Ba mai mult, acesta a înaintat în instanța de judecată o acțiune civilă împotriva Anei Cernopolc și a foștilor proprietari.

„Ședințele de judecată în cauza intentată le cererea de chemare în judecată a lui Gheorghe Cojocari sunt amânate permanent sub diferite pretexte – amânarea pentru că avocatul lui Cojocari a făcut nuntă și urmează să plece în lună de miere, amânare pe motiv că judecătoarea Lavciuc pleacă într-un concediu neplanificat și altele”, spune apărătorul. În martie 2022, Ana Cernopolc, epuizând toate căile prealabile, a înaintat în instanța de judecată o acțiune privind evacuarea lui Cojocari din bunul imobil. Judecătoria Orhei, sediul Șoldănești, la cererea lui Cojocari, a suspendat examinarea cererii de chemare judecată a doamnei Cernopolc, până la finalizarea examinării cererii depuse de chiriaș.

Pe 23 martie, Ana Cernopolc a depus la Procuratura raionului Șoldănești o plângere pe marginea acțiunilor ilegale ale lui Cojocari. Procuratura a pornit o cauză penală pe marginea sesizării Anei Cernopolc pe faptul delapidării averii străine. Astfel, Gheorghe Cojocari riscă pentru faptele sale închisoare pe un termen de la 8 la 15 ani, conform normei penale.

Cu toate acestea, spune Andrei Bazatin, a menționat că, până în prezent, organul de urmărire penală nu a întreprins vreo acțiune de investigare a sesizării. Până în prezent, organul de urmărire penală nu a informat petiționara Cernopolc referitor la investigațiile și măsurile procesuale efectiv întreprinse. Potrivit avocatului, organul de urmărire penală și ofițerii responsabili refuză să răspundă la apeluri telefonice și la interpelări.

„Lipsa unui remediu juridic privind examinarea cu celeritate a asemenea cereri de chemare în judecată privind evacuarea persoanelor din incinta bunurilor imobile ce sunt folosite de către ultimii în mod abuziv, dar și inacțiunea instanțelor de judecată și a organului de urmărire penală, duc la încălcarea perpetuă a dreptului de proprietate al Anei Cernopolc. Dânsa nu poate face uz de dreptul său de proprietate decât după soluționarea definitivă în trei instanțe a unei cereri vădit întemeiate. Acest fapt, în Republica Moldova, presupune o examinare a cauzei neterminate în timp”, afirmă avocatul.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.