Avocaţii se declară mulţumiţi de progresele în sistemul judecătoresc, raport

Peste 71% din avocaţi se declară mulţumiţi de accesibilitatea la materialele dosarului şi de timpul rezervat între prezentarea citaţiei şi data şedinţei, iar 73% sunt total satisfăcuţi de publicitatea procesului de judecată. Constatările în cauză sunt menţionate în Raportul trimestrial nr. 4 de monitorizare a implementării Strategiei de reformă a sectorului justiţiei.

Directorul de programe al Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postică, a menţionat, la o conferinţă de presă la IPN, că, potrivit sondajelor şi rapoartelor monitorilor, s-a observat o dinamică pozitivă constantă a nivelului de satisfacţie a justiţiabililor faţă de modul general de înfăptuire a justiţiei de către instanţele de judecată.

Sondajul s-a efectuat în rândul judecătorilor, procurorilor, avocaţilor, executorilor judecătoreşti şi grefierilor.  Întrebaţi despre procesul de finanţare a sistemului judecătoresc, în mare parte respondenţii au spus că nu este suficient. Doar 64 de persoane din 208 chestionate au cred că finanţarea este suficientă. Iar în ceea ce priveşte tragerea la răspundere disciplinară a judecătorilor, 79 din respondenţi au spus că procedura este mai bună ca anterior. Restul consideră situaţia destul de rea sau nu au o viziune clară la acest aspect.

Pavel Postică a spus că o situaţia este mai rea când vine vorba de independenţa Procuraturii Generale. Majoritatea respondenţilor au spus că Procuratura nu este independentă. Cele mai înalte cote ale respondenţilor total nesatisfăcuţi au fost atestate la capitolul facilităţi ale instanţelor judecătoreşti, precum şi modalitatea de gestionare a paginii web a judecătoriilor. 

Raportul a vizat perioada de monitorizare 1 octombrie-31 decembrie 2013 şi a fost elaborat în cadrul proiectului „Monitorizarea reformei sectorului justiţiei pentru sporirea responsabilităţii Guvernului”, realizat de Asociaţiile „Promo-LEX” şi AGER, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

  • pavel postica despre respondenti.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.