Consiliul Uniunii Avocaților a hotărât să înceteze acțiunile de protest, din 25 ianuarie. Aceasta, având în vedere deschiderea autorităților de profil și a Uniunii Avocaților cu privire la finalizarea aprobării normelor care vin să reglementeze exercitarea profesiei de avocat.
Într-o conferință de presă la IPN, președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, a precizat că Consiliul Uniunii Avocaților a mai decis să intervină pe lângă Comisia juridică, numiri și imunități și pe lângă Ministerul Justiției cu solicitarea privind formarea unui grup de lucru, până la 15 februarie, care să fie instituit pentru modificarea legislației în vederea fortificării garanțiilor profesionale ale avocatului, cu elaborarea și aprobarea proiectelor de lege până pe 30 aprilie 2022. Dacă revendicările de mai sus vor fi ignorate, Uniunea avocaților își rezervă dreptul de a reveni la grevă.
„Consider că prin hotărârea de astăzi, avocații au dat dovadă de o înțelepciune mai mare decât cea a autorităților atunci când au inițiat amendarea alineatului doi la articolul 52 din Legea cu privire la avocatură. Uniunea Avocaților nu are ca scop să lupte cu guvernarea sau cu guvernările de orice culoare ar fi, dar avocații trebuie să-și păstreze dreptul de a-și exercita profesia într-un mod și mediu mai securizat pentru profesie”, a declarat Dorin Popescu.
El a adăugat că decizia Consiliului Uniunii Avocaților vine după ce atât Parlamentul, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, cât și ministrul justiției s-au declarat deschiși spre colaborare cu Uniunea Avocaților la a doua parte solicitată de avocați în urma protestelor, și anume, de a aproba acel pachet de legi ce ține de Codul de procedură penală. În legătură cu asta, Uniunea Avocaților a venit cu o adresă către Parlament și Ministerul Justiției să organizeze un grup.
„Până la urmă, datorită protestelor din partea avocaților, autorii amendamentului au renunțat la excluderea acelor garanții și au recunoscut public că acele garanții urmează a fi păstrate”, a spus președintele Uniunii Avocaților.
Doctorul în drept, membru al Consiliului Uniunii Avocaților, Iurie Mărgineanu, a remarcat că nu este împotriva modificărilor la lege, dar metoda prin care s-a încercat să se „umble la lege”, fără dialog cu avocații, îl face să se îndoiască de reușita guvernării în a face un stat de drept.