Avocații IDOM consideră blândă pedeapsa aplicată primarului din Ciutești

Avocații Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), care au reprezentat în instanță un minor din raionul Nisporeni plasat la psihiatrie prin dispoziția primarului, nu sunt mulțumiți de pedeapsa aplicată edilului, condamnat recent pentru neglijență în serviciu soldată cu urmări grave. Avocații sunt în așteptarea finalității într-un alt dosar pornit pentru supunerea minorului la rele tratamente de către personalul Spitalului clinic de Psihiatrie din capitală.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Schidu, avocat IDOM, a relatat că în anul 2014 primarul satului Ciutești, raionul Nisporeni, îndeplinea atribuțiile de autoritate tutelară a minorului, în vârstă de 14 ani, rămas fără îngrijire părintească. După finalizarea anului de studii la o școală profesională, edilul a dispus plasarea copilului în Spitalul clinic de Psihiatrie „Codru” din Chișinău. Avocatul a menționat că primarul nu și-a îndeplinit în mod corespunzător obligațiile de serviciu privind protecția specială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor fără părinți. Acesta a dispus contrar voinței minorului, plasarea acestuia în instituția psihiatrică pentru tratament.

Ion Schidu susține că minorului i s-a comunicat faptul că merge la o tabără pentru copii, însă când a ajuns la fața locului, a înțeles că este vorba despre un spital de psihiatrie. De asemenea, primarul a fost învinuit că la expirarea așa-zisului tratament nu a întreprins măsurile necesare pentru externarea minorului, fapt ce a condus la prelungirea deținerii forțate a minorului în instituție pentru o perioadă de 144 de zile. În această perioadă, adolescentul a fost supus la multiple abuzuri comise de către personalul spitalului. Pe aceste circumstanțe este pornit un dosar penal separat pentru supunerea minorului la rele tratamente.

Deși instanța de fond l-a achitat pe primar, în urma apelului declarat de către avocații IDOM și procuror, prin decizia Curții de Apel edilul a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de cinci ani. De asemenea, primarul a fost obligat să plătească minorului suma de 60 de mii de lei în calitate de despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzat. Potrivit avocatului, în prezent băiatul este angajat în câmpul muncii.

Dumitru Russu, coordonator al programului de monitorizare și raportare IDOM, a declarat că, deși în instituțiile de psihiatrie din țară situația cu privire la respectarea drepturilor omului atestă anumite îmbunătățiri, acestea sunt infime în comparație cu carențele existente. Există o necunoaștere conceptuală a ceea ce înseamnă demnitatea umană.

  • ion schidu despre dosarul cu privire la relele tratamente.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.