Avocata poporului pentru drepturile copilului şi-a prezentat iniţiativele

Maia Bănărescu, avocata poporului pentru drepturile copilului, îşi propune excluderea testelor pentru accederea copiilor în clasele primare, ajustarea sistemului educaţional, dar şi alte acţiuni îndreptate spre îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor din Republica Moldova. Avocata a declarat într-o conferinţă de presă la IPN că îşi propune să devină adevăratul prieten al copiilor şi în activitatea sa se va conduce, inclusiv de sfaturile acestora.

Printre obiectivele imediate ale activităţii pe care şi le propune Maia Bănărescu, se află monitorizarea respectării drepturilor copiilor cu referire la serviciile medicale de sănătate, educaţie şi protecţie socială. În vizorul ombudsmanului se vor afla problemele ce ţin de dezvoltarea serviciilor sociale de protecţie a copiilor lipsiţi temporar de mediul familial, copiii cu dizabilităţi, dezinstituţionalizarea şi incluziunea socială. Maia Bănărescu a subliniat că acum autorităţile locale nu au specialişti pentru protecţia copiilor, iar toată responsabilitatea revine asistentului social, care deseori nu este pregătit să monitorizeze situaţia celor mici.

Avocata copilului mai pledează şi pentru o justiţie prietenoasă minorilor. Maia Bănărescu a subliniat că delicvenţa juvenilă este în creştere, conform datelor statistice, iar în ţară nu există un cadru legal adecvat de intervenţie în cazul copiilor delicvenţi mai mici de 14 ani. Avocata îşi propune, în cooperare cu Parlamentul, să promoveze un cadru legal potrivit pentru copiii sub 14 ani care se află în conflict cu legea.

Un alt obiectiv este eliminarea discriminării copiilor, a violenţei, prevenirea suicidului şi altele. Maia Bănărescu e de părere că testele la care sunt supuşi copiii atunci când urmează să acceadă în învăţământul primar constituie o discriminare a acestora, deoarece îi împarte în categorii. Avocata îşi propune ca deja anul viitor acest test să fie eliminat şi să se admită testarea numai pentru clase specializate, cum ar fi cele de artă.

Ombudsmanul îşi propune să consulte opiniile copiilor referitor la problemele lor şi soluţiile pe care aceştia le propun. Astfel, Maia Bănărescu a anunţat că se preconizează instituirea unui forum al copiilor, unde să se întâlnească cu cei mici şi să discute deschis despre situaţia lor. Totodată, se urmăreşte obiectivul de a lansa o platformă de comunicare online, unde copiii să-şi poată expune problemele şi să primească sfaturi de la specialişti.

Maia Bănărescu preconizează să monitorizeze situaţia copiilor din raioanele de est ale ţării. Cu acest scop merge marţi, 31 mai, la Liceul „Lucian Blaga”, cu predare în grafie latină, de la Tiraspol. Totodată, deoarece în activitatea sa se va conduce de principiul transparenţei şi colaborării cu societatea civilă şi partenerii de dezvoltare, pe 6 mai Maia Bănărescu se va întâlni pentru prima dată cu mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile.

Maia Bănărescu a fost numită în funcţia de avocată a poporului pentru drepturile copilului pe 8 aprilie.

  • maia banarescu despre testele pentru invatamantul primar.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.