Avocat solicită cercetarea penală a preşedintelui Judecătoriei sectorului Râşcani

Avocatul Vitalie Ţaulean solicită cercetarea penală a preşedintelui Judecătoriei sectorului Râşcani al capitalei, Oleg Melniciuc, pentru imexiune în actul justiţiei. Într-o conferinţă de presă la IPN, avocatul a declarat că Melniciuc are protecţia Consiliului Superior al Magistraturii şi, de acea, consideră că poate acţiona în afara legii.

Vitalie Ţaulean a comunicat că, pe 16 iunie anul curent, a depus o sesizare la Procuratura Generală şi la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a prorni urmărirea penală a preşedintelui Judecătoriei sectorului Râşcani, pe care avocatul îl învinuieşte că a instigat completul de judecători într-un dosar pe care îl reprezintă în instanţă.

„Dacă anterior aceste lucruri aveau loc în culise, de această dată, acest judecător obraznic şi-a permis să intervină în şedinţa de judecată şi să dea indicaţii unui judecător cum să procedeze în legătură cu examinarea unei cereri de recuzare a judecătorului, Elena Cobzac. Oleg Melniciuc şi-a permis să intre de două ori în sala de judecată, să dea indicaţii directe judecătorului să închidă dosarul în aceeaşi zi, după care a tântit uşa, în aşa mod că am rămas socaţi cu toţii. Dacă eu, avocat, îmi permiteam să trântesc aşa uşa, chiar a doua zi rămâneam fără licenţă de activitate”, a spus Vitalie Ţaulean.

Avocatul a mai spus că a depus o cerere de recuzare (înlocuire) a judecătorului Elena Cobzac pentru că a permis înlocuirea apărării ilegale. „Am fost citat să mă prezint la data de 28 mai în şedinţa de judecată, dar am fost citat cu doar o zi înainte. Am informat instanţa de judecată despre imposibilitatea de a mă prezenta la proces, din motiv că aveam preconizate pentru acea zi două şedinţe judiciare, una la Hânceşti şi alta la Străşeni. Judecătorul, şi de această dată fără să emită o încheiere motivată de înlocuire a apărării, a decis prelungirea arestului preventiv. Activitatea respectivă nu este altceva decât o încălcare a drepturilor inculpaţilor la apărare”, a declarat avocatul.

Vitalie Ţaulean a precizat că înlocuirea avocatului poate să aibă loc numai într-un termen de cinci zile înaintea procesului şi numai cu acordul inculpatului. În cazul dat, inculpaţii au declarat că nu doresc să fie asistaţi de avocatul propus din oficiu. Judecătorul nu trebuia să anunţe dezbaterile judiciare, fără să anunţe cercetarea judecătorească finalizată. Câr priveşte modul în care a intervenit Oleg Melniciuc în timpul procesului de judecată, este pasibil de răspundere penală, a declarat Vitalie Ţaulean. Or, potrivit avocatului, judecătorii trebuie să fie independenţi şi imparţiali, şi nimeni din afară nu este în drept să intervină în proces.

  • vitalie taulean despre sesizare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.