Avocat: Se urmărește blocarea activității a doi transportatori auto

Avocatul transportatorilor auto „Ednateric Trans” și „Transeric Tur”, Alexandru Bot, susține că se încearcă blocarea activității celor două companii și intimidarea angajaților. Potrivit apărării, pe parcursul zilei de miercuri, 12 august, au avut loc în 16 percheziții, fiind admise abateri de la norma legală. Avocatul a mai spus că au fost stopate și două autocare care aparțin unei companii partenere, din Cehia. S-au făcut percheziții la oficiul companiilor și la domiciliile angajaților.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Alexandru Bot a declarat că, încă un an în urmă, spunea că structurile de stat urmăresc să blocheze activitatea economică a celor două companii. „La distanță de un an, nimic nu s-a schimbat. Ba mai mult, după experiența zilei de ieri, lucrurile s-au înrăutățit. Respectiv, orice tentativă de schimbare a situației, cel puțin în justiție, cred eu că a eșuat totalmente”, a notat apărătorul.

Pe 12 august dimineața, două autocare care aparțin unei companii partenere, din Cehia, și care se îndreptau spre Europa au fost staționate de către mascați, în preajma localității Stăuceni. Avocatul afirmă că pasagerii au fost somați să coboare, iar apoi au început perchezițiile. S-a urmărit ridicarea telefoanelor șoferilor și a însoțitoarelor de bord.

„În premieră, pentru practica noastră națională, eu am aflat că martorii pot fi audiați în plin traseu republican. Vreau să deschid aici parantezele: toți călătorii care au fost coborâți din aceste autocare au fost obligați să dea explicații în plină stradă, sub pretextul că „nu o să umble Centrul de combatere a traficului de persoane după fiecare călător în parte, pentru că el în cinci minute pleacă peste hotare”, a spus  Alexandru Bot.

Faptul că unul din autocare a fost oprit pentru mai bine de trei ore este calificat de avocați ca fiind o reținere ilegală. Avocatul mai spune că perchezițiile au fost efectuate fără să fie autorizate de către judecătorul de instrucție, așa cum prevede Codul de Procedură Penală.

Percheziții au avut loc și la oficiul „Transeric Tur”, în momentul în care administratorii se aflau în concediu anual peste hotarele țării. Avocatul crede că acest lucru nu este o coincidență, mai ales că nu i s-a permis să ia legătura cu clienții săi decât în prezența mascaților.

„Scopul final nu era investigarea, dar sistarea activității (companiei), inclusiv pe linia de gestionare a contabilității. Pentru că ei nu au o evidență contabilă anuală, ci lunară. Sechestrarea actelor creează riscul să fie sancționate pe linie fiscală, pentru că nu-și îndeplinesc obligațiile față de stat”, a menționat Alexandru Bot.

Potrivit avocatului, percheziții au avut loc și la domiciliile angajaților, cu scopul de a-i intimida. Avocatul susține că în unele locuințe a fost forțată ușa, iar în altele perchezițiile au avut loc în prezența copiilor. Apărătorul a mai spus că dacă acțiunile abuzive nu se vor stopa, administratorii își asumă dreptul să se adreseze la Curte Europeană a Drepturilor Omului.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.