De la Independentă încoace, Republica Moldova a avut varii exemple când anumiți actori politici au fost scoși din joc prin injustiție, unii chiar în plină campanie electorală. Două exemplu din istoria recentă a țării: cazul „Renato Usatîi”, care a fost exclus din campania electorală cu puțin timp înainte de alegeri, iar altul – dosarul lui Andrei Năstase, mandatul căruia nu a fost validat de instanța de judecată. Avocatul Andrei Briceac a vorbit în cadrul unui interviu pentru IPN, cu tema „Concurenți electorali scoși din cursă prin injustiție. Cum evităm asemenea cazuri la următoarele alegeri?”, în ce măsură reforma justiției moldovenești ar putea exclude sau chiar preveni asemenea situații la următoarele alegeri.
„Acesta este unul dintre cazurile care au ajuns la CtEDO în care s-a constatat încălcarea dreptului la alegere, dreptul de a alege și de a fi ales. Am mai avut cazuri similare, a fost cazul Tănase și Chirtoacă, când tot au fost ingerințe în exercitarea acestui drept. CtEDO intervine atunci când este sesizată, pe orice problemă atunci când această problemă vizează încălcarea unui drept din Convenția Europeană, indiferent de afilierea politică a persoanei”, menționează avocatul.
Potrivit lui, funcția CtEDO este să identifice încălcările și să stabilească anumite standarde democratice aplicabile la nivelul continentului european care trebuie să fie ca o lecție și un ghid pentru instanțele naționale, pentru stat și pentru întreaga societate.
„Într-o democrație, dreptul de a alege și de a fi ales este foarte important și evident că orice ingerință a statului în exercitarea acestui drept subminează din fundamentele democrației. Dacă noi nu avem garanția că poporul ca deținător al suveranității de stat poate alege așa cum decide el, conducătorii, deputații, atunci noi nu avem garanția că statul ne aparține”, a declarat Andrei Briceac în cadrului interviului de la IPN.
Cât privește reforma justiției, avocatul menționează că despre ea se vorbește de foarte mulți ani, dar încă suntem în proces și nu se știe cât de mult va dura acesta. Totodată, Andrei Briceac spune că justiția nu trebuie să fie făcută la televizor, dar în instanța de judecată, așa cum prevede codul de procedură penală și civilă. Referindu-se la reforma justiției și eliminarea concurenților electorali prin injustiție, Andrei Briceac a menționat că este puțin probabil ca această problemă să fie soluționată până la următorul scrutin electoral.
„Cu siguranță că noi nu o să reușim problemele până la următoarele alegeri, dar important e să mergem înainte, să nu dramatizăm, să nu abordăm problemele abstract despre toate și despre nimic, dar să ne uităm la cazuri izolate, să le scoatem în vileag și să le examinăm. Cazurile individuale scot în vileag problemele sistemice și ne ajută să înțelegem să facem diagnoza necesară a sistemului în general”, a mai mai declarat avocatul.
Interviul cu tema „Concurenți electorali scoși din cursă prin injustiție. Cum evităm asemenea cazuri la următoarele alegeri?” a fost realizat de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor relevante de presupusă injustiție”. Varianta video a interviului poate fi văzută aici.