Avocat: Cariera Micăuți activează legal

Cariera Micăuți este atacată fără precedent de politicieni cu interese obscure, care mimează anchetarea modului de exploatare a substanțelor minerale utile, pe când, de fapt, interesele sunt altele. O spune avocatul Andrei Iosip, potrivit căruia, cariera Micăuți activează legal și nu încalcă limitările impuse de organele de specialitate sau de legislația în vigoare.

Într-o conferință de presă la IPN, Andrei Iosip a declarat că SA Cariera Micăuți, care se află, în proces de insolvabilitate, efectuează lucrări de extragere a zăcământului de calcar brut pentru construcții Micăuți (sectoarele Micăuți I și Micăuți II). Acest lucru, potrivit lui, are loc în temeiul contractului pentru atribuirea în folosință a sectoarelor de subsol pentru extragerea substanțelor minerale utile din 7 martie 2012. Acest contract este valabil și este în vigoare, deși membrii Comisiei de anchetă insistă și chiar amenință factorii de conducere a Ministerului Agriculturii despre necesitatea rezoluțiunii acestui contract. Prin actul de confirmare a perimetrului minier din 27 februarie 2009, Societății pe Acțiuni Cariera Micăuți i-a fost atribuit perimetrul minier pentru exploatare, conform planului topografic specificat, până la epuizarea zăcământului.

„Extragerea calcarului brut pentru construcții și a argilei pentru producerea cărămizii, pe perioada exploatării zăcământului, se realizează în baza acordului adițional cu nr. 06 din 12 martie 2020 la contractul pentru atribuirea în folosință a sectoarelor de subsol pentru extragerea substanțelor minerale utile cu nr. 83 din 7 martie din 2012. Ca urmare a semnării acestui acord adițional, în cadrul realizării proiectului de execuție, a apărut necesitatea reevaluării și reestimării zăcămintelor minerale utile”, explică avocatul.

Apărătorul, care a făcut trimitere la un șir de acte, precizează că activitatea de extragere a zăcămintelor minerale s-a realizat conform planului pentru anul 2020, aprobat prin ordinul din 27 octombrie 2020 de către Inspecția Securității Industriale în domeniul folosirii subsolului.

„Respectiv, activitatea Carierei Micăuți în sensul extragerii substanțelor minerale utile, aferent anului 2020, s-a desfășurat legal. Începând cu anul 2021, anumite lucrări de extragere a zăcământului nu au fost realizate. Or, din aceleași motive birocratice și cred nu fără ajutorul Comisie de anchetă, Agenția pentru Supraveghere Tehnică refuză să permită efectuarea exploziilor necesare pentru extragerea și dobândirea zăcămintelor. Respectiv, în anul 2021 Cariera Micăuți prelucrează și valorifică zăcămintele extrase pe parcursul anului 2020, care au fost raportate și pentru care au fost achitate taxele prevăzute de lege. Deci, reiterez în anul 2021 Cariera Micăuți nu a extras zăcământ ci doar a prelucrat și valorificat zăcământul extras anterior”, afirmă avocatul.

În ceea ce privește controalele efectuate de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului, apărătorul precizează că ele sunt executate la insistența și presiunile Comisiei parlamentare de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile. Potrivit lui, aceste controale sunt efectuate cu încălcarea legislației în vigoare, motiv din care au fost contestate în instanța de judecată competentă.

„Acuzațiile aduse de membrii Comisiei de anchetă, domnul Slusari, domnul Carp și domnul Ciubuc, sunt neîntemeiate, acțiunile acestora sunt abuzive și depășesc grav competențele stabilite prin lege în calitate și de deputat sau de membru al Comisiei de anchetă. Reiterez că, în opinia noastră, în interesele acestora este sistarea cu orice preț a activității Carierei Micăuți, chiar dacă asemenea acțiuni vor lăsa fără salarii circa 130 de familii și va afecta și defalcările la bugetul de stat”, a declarat Andrei Iosip.

Avocatul s-a adresat misiunilor diplomatice și tuturor autoritățile competente ale statului, în mod special Procuraturii Generale, să investigheze în mod obiectiv, imparțial și echidistant acțiunile deputaților nominalizați și să curme acțiunile abuzive ale acestora.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.