Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, împărtășește îngrijorările membrilor Consiliului de presă legate de exploatarea imaginii copiilor în scop de promovare politică. Oficiul Avocatului Poporului menționează într-un comunicat de presă, citat de IPN, că Maia Bănărescu își reiterează recomandările făcute anterior partidelor politice, autorităților publice, dar și părinților sau reprezentanților legali, să nu folosească și să nu expună copilul public în scopul de a obține avantaje personale.
Potrivit Maiei Bănărescu, îndemnul este valabil și pentru mass media, care este chemată să nu mediatizeze subiectele cu astfel de caracter în care sunt vizați copiii. Totodată, Maia Bănărescu este de acord cu faptul că utilizarea imaginii copiilor în alte scopuri decât cele care sunt în beneficiul și interesul copilului este amorală și condamnabilă. Referitor la contextul în care au apărut imaginile în care sunt vizați copiii, ombudsmanul este de acord că acestea lezează demnitatea copiilor, subliniind că drepturile fiecărui copil trebuie respectate în orice situație.
Avocatul poporului mai spune că nu mai puțin importantă este condiția respectării identității copilului și nedivulgarea datelor cu caracter personal ale acestora la oglindirea unor subiecte în presă. Maia Bănărescu îndeamnă jurnaliștii să consulte manualul de legislație europeană privind protecția datelor. De asemenea, Maia Bănărescu își reafirmă recomandarea privind respectarea dreptului copilului la opinie, consultarea acestuia și obținerea acceptului înainte de interviuri.
Avocatul poporului pentru drepturile copilului cheamă reprezentanții partidelor, autorităților şi instituțiilor media la corectitudine în abordările subiectelor legate de drepturile copilului, iar părinții sau reprezentanților legali – să manifeste maximă grijă și diligență în asigurarea respectării drepturilor și intereselor copilului.
Consiliul de Presă a expediat, la sfârșitul săptămânii trecute, în adresa Maiei Bănărescu, o scrisoare deschisă în care atenționa asupra faptului că în ajunul sărbătorilor de Paști unii politicieni au afișat pe rețele de socializare sau în presă fotografii în care apar împărțind daruri familiilor nevoiașe. Potrivit semnatarului, în unele texte însoțite de fotografii se vorbea despre sărăcia și vulnerabilitatea celor la care s-a mers cu daruri, în alte cazuri acest lucru era clar din imagini. Consiliul de Presă afirma că astfel de acte de exploatare a imaginii copiilor în scop de promovare politică reprezintă încălcări grave ale legislației care protejează drepturile copiilor.