Analistul politic Roman Mihăeș susține că avizul Comisiei de la Veneția nu este negativ, chiar dacă este critic pe anumite subiecte. Solicitat de IPN, analistul a declarat că unele dintre aceste critici sunt rezonabile și urmează a fi identificate soluții pentru asigurarea votului în regiunea transnistreană, în diasporă, dar și pentru a asigura reprezentarea femeilor și a minorităților naționale.
Roman Mihăeș a menționat că în ceea ce ține de recomandările tehnico-juridice reflectate în opinia Comisiei de la Veneția, acestea urmează să fie implementate în lectura a doua. Analistul a mai spus că, la sugestia Comisiei de la Veneția, va trebui căutat un consens foarte larg, urmează să fie organizate consultări publice, inclusiv pe platforma parlamentară, cu atragerea expertizei societății civile, a experților naționali și internaționali.
Potrivit lui, în același timp trebuie să se țină cont de faptul că majoritatea cetățenilor, conform tuturor sondajelor, susțin modificarea sistemului electoral. Și în opinia sa, sistemul mixt trebuie implementat ca fiind o condiție de reformare a clasei politice, scopul fiind să avem un Parlament mai curat, fără corupția și traseismul care este astăzi.
„În ceea ce ține de oportunitate, este dreptul Republicii Moldova ca stat suveran să schimbe un sistem electoral, dar nu în orice condiție, dar ținând cont de un consens cât mai larg. Un consens absolut nu poate fi obținut, pentru că nu pot fi toți actorii politici de acord cu privire la un sistem electoral sau altul. Dar un consens cât mai larg în Parlament și în societate, eu sunt convins că este real de obținut”, a opinat Roman Mihăeș.
Analistul a mai spus că, până la sfârșitul lunii iulie, trebuie să fie îmbunătățit acel proiect de modificarea a sistemului electoral, ținându-se cont de recomandările Comisiei de la Veneția. După îmbunătățire, urmează ca acesta să fie votat în lectura a doua, să fie publicat în Monitorul Oficial, apoi să fie retrimis Comisiei. În viziunea sa, opinia Comisiei cu siguranță va fi una favorabilă. Roman Mihăeș și-a exprimat convingerea că pentru lectura a doua proiectul va fi îmbunătăți, fiind implementate practicile bune în materie electorală recomandate de Comisie.
Opinia integrală a Comisiei de la Veneția pe marginea inițiativei de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova a fost publicată pe 19 iunie. Autorii menționează că proiectul a fost adoptat rapid în Parlament, fără a fi precedat de dezbateri largi și deschise în societate. Comisia nu recomandă implementarea unei reforme atât de ample fără un consens pe măsură. Alte obiecții formulate țin de păstrarea unui prag electoral înalt care avantajează partidele mari, dar și creșterea numărului de alegători pe secție de votare de la 3000 la 5000, fapt care, potrivit Comisiei, va îngreuna munca funcționarilor electorali și va spori probabilitatea neregulilor. Printre riscurile majore ale proiectului experții Comisiei menționează expunerea candidaților din circumscripțiile uninominale la interesele de afaceri locale și reprezentarea redusă a femeilor în Parlament. În concluzie, Comisia de la Veneția găsește inoportună modificarea sistemului electoral în forma propusă acum.