Avertizările partenerilor externi indică faptul că nu mai sunt gata să tolereze degradarea din Republica Moldova, opinie

Avertizările care vin din partea partenerilor de dezvoltare indică asupra faptului că nu mai sunt gata să tolereze degradarea lucrurilor în Republica Moldova. Această idee se conține atât în condițiile înaintate Republicii Moldova de către Consiliul Europei, rezoluția Parlamentului European, cât și în cel mai recent discurs al ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck J. Hogan, ținut în fața studenților și profesorilor de la Universitatea de Stat din Moldova, constată comentatorul politic Alexei Tulbure. Declarația a fost făcută la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

„Nu există loc pentru interpretări – în cazul în care alegerile nu corespund rigorilor democratice, una că nu vin banii, aceste 100 de milioane de euro, dar nici colaborarea și dialogul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană nu se relansează”, consideră Alexei Tulbure.

Potrivit lui, următoarele alegeri sunt foarte importante pentru că acestea constituie un test al clasei politice, dar și al capacității societății de a rămâne în cadrul unor proceduri și exerciții democratice. „În cazul în care acest exercițiu democratic nu va fi recunoscut conform rigorilor internaționale în domeniul alegerilor, atunci noi intrăm în cu totul altă situație”, a afirmat Alexei Tulbure.

Analistul a menționat că discursul ambasadorului american este o continuare a mesajelor venite în adresa Republicii Moldova în ultima perioadă de la partenerii externi.

Fosta deputată Stela Jantuan consideră că pentru partenerii occidentali este foarte important să vadă ce se va întâmpla în Republica Moldova după alegerile din 24 februarie, în ce direcție va merge țara prin crearea majorității parlamentare. „Asta este și în contextul unei configurații regionale, care este destul de importantă pentru partenerii noștri de dezvoltare și în plan de securitate internațională. Aici vorbesc și de alegerile prezidențiale care vor urma în Ucraina după scrutinul parlamentar din Moldova”, a menționat Stela Jantuan.

Potrivit ei, în discursul său, ambasadorul american a avertizat că Statele Unite sunt cu ochii pe ceea ce se întâmplă în Republica Moldova anume în ceea ce privește direcția țării după alegeri: își va păstra sau nu parcursul european.

Într-un discurs ținut în fața studenților de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a USM, ambasadorul SUA Dereck J. Hogan a menționat că alegerile din 24 februarie sunt „următorul test crucial” pentru Republica Moldova. Potrivit diplomatului, acesta este un moment critic în dezvoltarea democratică a țării. „În timpul întâlnirilor avute cu liderii dvs. din întreaga țară, am precizat foarte clar că Statele Unite fac apel la autoritățile moldovenești de toate nivelele să asigure un proces electoral liber, corect și transparent; în care toți candidații pot participa în condiții egale fără teama de a fi hărțuiți sau intimidați; și, mai presus de toate, să asigure respectarea voinței poporului în urma scrutinului”, a declarat Dereck J. Hogan.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.