Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, îşi ascunde averea, anunţă platforma on-line despre integritatea persoanelor cu funcţii publice „Moldova Curată”. Potrivit autorului materialului, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a făcut publică doar declaraţia de interese personale a preşedintelui, transmite IPN.
În declaraţie preşedintele indică un venit de peste 21 de mii de lei pe care l-a obţinut la Consiliul Superior al Magistraturii în 2012, până a fi ales de Parlament în funcţia supremă din stat. Salariul său în calitate de preşedinte a constituit peste 115 mii de lei anul trecut.
Pe siteul CNI sunt făcute publice şi declaraţiile de avere şi de interese ale primei doamne, Margareta Timofti, care deţine funcţia de consultant principal în secretariatul Parlamentului din 1 aprilie 2012. În cele două documente, Margareta Timofti arată doar venitul său de peste 102 de mii de lei din salariu. „Nici doamna nu indică vreun imobil sau alte bunuri care ar aparţine familiei prezidenţiale. În schimb, Margareta Timofti a scris de mână o notă la sfârşitul declaraţiei sale de avere: „Bunurile comune au fost declarate de către soţul meu Timofti Nicolae”, se arată în declaraţie. Însă „bunurile” nu au putut fi găsite nici pe site-ul CNI, nici pe pagina web a Preşedinţiei Republicii Moldova, notează „Moldova Curată”.
Anul trecut, pe timpul când Nicolae Timofti candida la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, comisia parlamentară pentru alegerea şefului statului a făcut publică declaraţia sa de avere. Atunci, Timofti scria că deţine un teren agricol în IP „Aluniş” din satul Nimoreni, raionul Ialoveni, cu suprafaţa de 0,0569 hectare, pe care l-a procurat în anul 1996. Totodată, familia Timofti deţinea un apartament de 85,3 metri pătraţi în municipiul Chişinău, estimat la peste jumătate de milion de lei. În anul 2011, Nicolae Timofti a fost salarizat cu peste 136 de mii de lei în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, pe care a deţinut-o, şi a primit pensie de 102 de mii de lei.
Pentru anul 2012 Nicolae Timofti nu indică vreun venit din pensie. În declaraţia sa nu se găseşte nici cei circa 400 de mii de lei despre care presa a scris că Nicolae Timofti i-ar fi primit drept indemnizaţie după ce a părăsit funcţia pe care o deţinea la CSM.
www.moldovacurata.md reprezintă o platformă mediatică on-line, axată pe tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi monitorizarea activitatea CNI. Pagina a fost lansată de 7 ONG-uri din Republica Moldova.