Autorităţile vor ţine cont de opiniile mediului de afaceri la elaborarea politicii bugetar-fiscale

Parlamentul a organizat marţi în premieră, la iniţiativa vicepreşedintelui legislativului Andrian Candu şi a preşedintelui comisiei pentru buget, economie şi finanţe Veaceslav Ioniţă, consultări cu mediul de afaceri privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2014. Chiar dacă proiectul încă nu a fost discutat nici măcar în Guvern, conducerea legislativului a ţinut să poarte din timp consultări cu mediul de afaceri, a declarat Andrian Candu, citat de IPN.

Intenţia a fost salutată de reprezentanţii businessului care, însă, au avut şi unele obiecţii, inclusiv la intenţia de a majora cu 1% contribuţiile la asigurările medicale, dintre care câte 0,5% vor fi achitate de angajat şi, respectiv, de angajator. De asemenea, au fost solicitate mai multe facilităţi pentru micul business şi pentru agricultură.

Andrian Candu susţine că această iniţiativă a Guvernului urmează încă să mai fie discutată, inclusiv din punctul de vedere cum sunt administrate fondurile din medicină. „Ar fi necesară o abordare foarte atentă, pentru că noi, pe de o parte, încercăm să indexăm, la rata inflaţiei, veniturile persoanelor fizice şi, pe de altă parte, majorăm contribuţia medicală. Pe de o parte, trebuie să asigurăm veniturile CNAM, pe de altă parte, trebuie să fim atenţi cu ce bani rămâne cetăţeanul. Mai este şi altă problemă - cum se administrează Fondul de medicină”, a declarat Candu.

Vicepreşedintele legislativului a arătat că autorităţile vor reveni şi la problema reducerii sau chiar a excluderii numărului de zile achitate de angajatori pentru concediile de boală ale angajaţilor. „Vom redeschide discuţiile cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor şi vom găsi o posibilitate de a scădea numărul acestor zile sau chiar să lichidăm această practică”, potrivit lui Candu.

„Astăzi s-a desfăşurat prima din felul acesta de consultări ale autorităţilor stratului cu mediul de afaceri. E bine că cei de la Ministerul Finanţelor au ascultat. Mă bucur că multe din propuneri au fost luate deja în considerare”, a concluzionat Andrian Candu.

De asemenea, Veaceslav Ioniţă a remarcat că discuţiile vor continua, exprimându-şi speranţa că, în cele din urmă, autorităţile şi mediul de afaceri vor ajunge la un numitor comun.

El s-a referit la intenţia Guvernului de a majora accizele la unele băuturi alcoolice cu aproape 5%, în corelare cu rata inflaţiei, dar şi majorarea accizelor la carburanţi cu 9%. Majorarea accizelor la carburanţi nu va duce şi la majorarea preţului acestora la pompă, deoarece în prezent profitul companiilor este cel mai mare din regiune, în timp ce accizele sunt printre cele mai mici.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.