Ministrul culturii, Sergiu Prodan, anunță că a luat legătura cu rudele scriitorului Ion Druță, care s-a stins din viață la Moscova. În cazul în care familia va decide ca Ion Druță să fie înhumat în Moldova, autoritățile se oferă să acorde tot suportul, transmite IPN.
Pe contul de Youtube al scriitorului a fost publicată o înregistrare cu vocea autorului care spune că vrea să fie înmormântat în Republica Moldova. El presupune că autoritățile din Federația Rusă nu vor permite ca, după moarte, corpul său neînsuflețit să fie scos din țară. Dacă va fi așa, își dorește să fie incinerat, iar nepoata sa, Ana, să-i aducă cenușa și să o împrăștie pe poienița din fața masivului de piatră cenușie de la Soroca.
Scriitorul cere să fie înmormântat modest, fără a i se pune monumente, ci doar o cruce simplă, poate din piatră. La fel, și-a mai dorit ca la Soroca să fie plantată o livadă cu pomii, pe care i-a descris în operele sale. „Tinerii cititori să-i sădească. Așa cum va arăta livada, așa va arăta și literatura, și cititorii, și Moldova”, mai spune Ion Druță.
Scriitorul Ion Druță, care recent a împlinit 95 de ani, s-a stins din viață pe 28 septembrie, la Moscova, Federația Rusă, unde era stabilit de mai mulți ani.
El s-a născut pe 3 septembrie 1928 în satul Horodiște, fostul județ Soroca. Operele sale: „Frunze de dor”, „Balade din câmpie”, „Ultima lună de toamnă”, „Povara bunătății noastre”, „Clopotnița”, „Horodiște”, „Biserica albă”, „Toiagul păstoriei” etc. fac parte din fondul de aur al literaturii naționale. În 1987 Ion Druță a fost numit președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Este membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. La 26 august 2008, a obținut Premiul de Stat „pentru contribuția de excepție la dezvoltarea culturii și literaturii naționale și universale”.